Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI viršininkas


Michail Demčenko

 

Išsilavinimas

1975–1981 m. studijavo ir su pagyrimu baigė Maskvos inžinerinio fizikos instituto fizikinių energetinių įrenginių specialybės kursą ir įgijo inžinieriaus fiziko kvalifikaciją.
        

Darbo patirtis

1981–1983 m. Maskvos inžinerinio fizikos instituto Branduolinių reaktorių fizikos katedros stažuotojas tyrinėtojas.

1983 m. pradėjo dirbti Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) Mokslinių tyrimų (vėliau pervadinto į Branduolinės saugos) skyriaus Branduolinės fizikos laboratorijos inžinieriumi, vyresniuoju inžinieriumi, pirmos kategorijos inžinieriumi. Dalyvavo paleidžiant ir eksploatuojant pirmąjį ir antrąjį IAE energijos blokus.
        
1991 m. pakviečiamas dirbti į naujai įkurtą Valstybinę atominės energetikos saugos inspekciją (VATESI).

1991–1997 m. VATESI branduolinės saugos ekspertas.

1997–2007 m. VATESI Saugos įvertinimo skyriaus vedėjas.

2007–2012 m. VATESI viršininko pavaduotojas, nuo 2009 m. vykdė VATESI viršininko pareigas.  

Nuo 2012 m. VATESI viršininkas.

Dirbdamas VATESI, aktyviai  bendradarbiavo organizuojant ir betarpiškai vykdant IAE antrojo energijos bloko Saugos analizės ataskaitos, antrosios nepriklausomos reaktoriaus stabdymo sistemos projekto ir kitų branduolinės energetikos objektų ir jų modifikacijų saugos pagrindimo dokumentų peržiūros darbus, PHARE ir TATENA techninio bendradarbiavimo branduolinės saugos srities projektus, rengiant ir įgyvendinat įstatymus ir kitus teisės aktus branduolinės energetikos saugos reglamentavimo ir priežiūros srityje.

2002–2011 m. buvo Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) Branduolinės saugos standartų komiteto, 2012–2015 m. – Saugos standartų komisijos narys.
 
M. Demčenkos vadovavimo VATESI metu buvo saugiai užbaigtas IAE antrojo energijos bloko eksploatavimas, prasidėjo ir buvo saugiai vykdomi branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymui nebereikalingų elektrinės įrenginių išmontavimo ir dezaktyvavimo darbai; po išsamaus saugos įvertinimo išduotos licencijos statyti ir eksploatuoti antrąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą, kietųjų radioaktyviųjų atliekų išėmimo ir tvarkymo įrenginius, labai mažai radioaktyvių atliekų saugyklą ir atliekyną, trumpaamžių mažai ir vidutiniškai radioaktyvių atliekų atliekyną; atliktas papildomas išsamus branduolinio kuro buvimo vietų rizikos bei saugos įvertinimas (streso testai) pagal Europos Sąjungos šalių priimtą metodiką; Lietuvos branduolinės, radiacinės bei fizinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistema gavo aukštus TATENA‘os IRRS ir IPPAS misijų įvertinimus.


Apdovanojimai

2007 m. apdovanotas Lietuvos Respublikos Seimo pirmininko padėka „Už svarų indėlį, užtikrinant saugų Ignalinos AE eksploatavimą, už branduolinės energetikos saugos valstybinio reguliavimo sistemos Lietuvoje sukūrimą bei naujų specialistų ruošimą“.

2009 m. apdovanotas Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto „Lietuvos energetikų garbės ženklu“.

2013 m. apdovanotas Lietuvos Respublikos Prezidentės „Atminimo ženklu už asmeninį indėlį prisidedant prie Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai“.

 

Papildoma informacija

Gyvenimo moto: profesionalumas, dalykiškumas, konstruktyvumas.

 

 

  

Atnaujinta 2024-07-01