Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Patvirtintas VATESI 2024 metų ūkio subjektų veiklos patikrinimų planas

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) patvirtino 2024 m. ūkio subjektų patikrinimų planą.

2024 m. suplanuoti 59 patikrinimai. Didžiąją dalį patikrinimų (43) suplanuota atlikti VĮ Ignalinos atominėje elektrinėje, kuri yra atsakinga už galutinai sustabdytos Ignalinos AE įrangos bei pastatų išmontavimą ir radioaktyviųjų atliekų sutvarkymą. 2024 m. šioje įmonėje suplanuotas mažesnis patikrinimų skaičius (2023 m. buvo suplanuoti 53 patikrinimai).

 

Rengiant 2024 m. patikrinimų planą buvo vertinami praėjusiais metais VĮ Ignalinos AE atliktų patikrinimų rezultatai, įmonėje vykdomos veiklos intensyvumas (pavyzdžiui, tęsiami įrangos išmontavimo darbai abiejuose energijos blokuose, radioaktyviųjų atliekų išėmimo darbai vykdant Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos eksploatavimo nutraukimą, dvejų panaudoto branduolinio kuro saugyklų eksploatavimas bei kitų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginių darbų apimtys ir kita) bei tikslintas reguliariųjų patikrinimų periodiškumas pritaikant proporcingumo principą. Šio vertinimo tikslas – identifikuoti saugos požiūriu svarbias sritis ir nustatyti jų patikrinimų periodiškumą, atsižvelgus į VĮ Ignalinos AE vykdomos veiklos keliamą riziką. Taip pat suplanuota atlikti 16 kitų ūkio subjektų patikrinimų.

Ūkio subjektų patogumui patikrinimų planas papildytas nuorodomis į kontrolinius klausimynus-ataskaitas, kuriais remdamiesi VATESI specialistai atliks dalį patikrinimų.

VATESI patikrinimai yra viena iš ūkio subjektų priežiūros priemonių, padedančių laiku išaiškinti esamus trūkumus bei kylančias problemas tam, kad būtų išvengta nukrypimų nuo branduolinės energetikos objektų ar atitinkamos veiklos normalaus eksploatavimo sąlygų, siekiant užtikrinti žmonių ir aplinkos apsaugą nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio. Ūkio subjektas, iš anksto žinodamas apie veiklos patikrinimą, gali tinkamai jam pasirengti bei planuoti savo vykdomą veiklą.

Aktualią VATESI patikrinimų plano redakciją, kontrolinius klausimynus ir daugiau informacijos apie atliekamus patikrinimus galima rasti VATESI svetainės skiltyje Ūkio subjektų priežiūra.