Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Bendrieji saugos reikalavimai ir taisyklės

Bendrieji saugos reikalavimai ir taisyklės reglamentuoja bendruosius saugos aspektus bei yra taikomi visiems branduolinės energetikos objektams. Bendrieji saugos reikalavimai ir taisyklės yra skirstomi į šias sritis:

  1. Valstybinio reguliavimo organizavimas;
  2. Branduolinio ginklo neplatinimo kontrolė;
  3. Avarinė parengtis;
  4. Vadybos sistemos;
  5. Eksploatavimo nutraukimas;
  6. Fizinė sauga;
  7. Priešgaisrinė sauga;
  8. Saugos vertinimas;
  9. Radiacinė sauga.


Valstybinio reguliavimo organizavimo teisės aktai – tai teisės aktai, reglamentuojantys branduolinės saugos normatyvinių techninių dokumentų rengimo, įforminimo ir tvirtinimo tvarką, VATESI patikrinimų atlikimo procedūras, administracinio poveikio priemonių taikymo procedūras ir kitus bendruosius valstybinio reguliavimo organizavimo branduolinės saugos srityje aspektus.

Branduolinio ginklo neplatinimo kontrolės teisės aktai – teisės aktai, reglamentuojantys branduolinių medžiagų apskaitos ir kontrolės, informavimo apie veiklą branduolinės energetikos ar kitoje su branduolinės energijos panaudojimu susijusioje srityje tvarką, kitus branduolinio ginklo neplatinimo užtikrinimo aspektus.

Avarinės parengties teisės aktai – teisės aktai, reglamentuojantys pasirengimą reaguoti į branduolines ir radiologines avarijas.

Vadybos sistemų teisės aktuose nustatomi branduolinės energetikos objektų ir veiklos branduolinėje energetikoje vadybos sistemų reguliavimo pagrindai.

Eksploatavimo nutraukimo teisės aktuose nustatomos bendrosios eksploatavimo nutraukimo teisės normos, taikomos visiems branduolinės energetikos objektams.

Fizinės saugos teisės aktuose nustatomi fizinės saugos reikalavimai branduolinės energetikos objektų fizinei saugai, fizinei saugai įsigyjant, turint, naudojant ir vežant branduolines medžiagas Lietuvos Respublikos branduolinės saugos įstatymo 1 priede nustatytais kiekiais ir branduolinio kuro ciklo medžiagų fizinės saugos jas vežant reikalavimai.

Priešgaisrinės saugos teisės aktuose nustatomos branduolinės energetikos objektų priešgaisrinės saugos teisės normos.

Saugos vertinimo teisės aktuose nustatomos branduolinės energetikos objektų saugos vertinimo normos branduolinės energetikos objektų projektavimui, aikštelių vertinimui, statybai, eksploatavimui ir eksploatavimo nutraukimui.

Radiacinės saugos teisės aktuose nustatomos radiacinės saugos verčiantis branduolinės energetikos srities veikla su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais teisės normos.