Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Paskelbta TATENA IRRS pakartotinės misijos Lietuvoje ataskaita

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) Lietuvai pateikė šalies branduolinės ir radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos tarptautinio vertinimo pakartotinės misijos (angl. Integrated Regulatory Review Service follow-up mission, toliau – IRRS pakartotinė misija) ataskaitą.

Su ataskaita anglų kalba galima susipažinti VATESI interneto svetainėje, taip pat ji viešai prieinama ir TATENA interneto svetainėje.

2020 m. lapkričio 16 – gruodžio 2 d. vykusios IRRS pakartotinės misijos metu ekspertai įvertino, kad Lietuva įgyvendino 26 iš 27 pateiktų rekomendacijų ir 31 iš 32 pasiūlymų ir atkreipė dėmesį į tinkamą TATENA saugos standartų taikymą branduolinės ir radiacinės saugos teisinio reguliavimo sistemoje. Tai puikiai pademonstravo Lietuvos branduolinės ir radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos brandą ir lankstumą atsižvelgiant į pažangias pasaulio tendencijas.

Taip pat ekspertų komanda pateikė vieną naują rekomendaciją VATESI dėl saugos analizės atnaujinimo prieš uždarant radioaktyviųjų atliekų atliekynus ir vieną pasiūlymą dėl platesnio kontrolinių klausimynų taikymo patikrinimų branduolinės energetikos objektuose metu. Radiacinės saugos centrui pateiktas vienas naujas pasiūlymas dėl nekontroliuojamų jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių radiacinės saugos reglamentavimo tobulinimo.

Remiantis misijos ataskaita VATESI kartu su Radiacinės saugos centru ir Energetikos ministerija rengia ataskaitoje pateiktų rekomendacijų ir pasiūlymų įgyvendinimo priemonių planą, kuris bus patvirtintas artimiausiu metu.
 
IRRS pakartotinės misijos ataskaita (anglų kalba, pdf)