Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI kartu su kitomis Lietuvos institucijomis dalyvavo ConvEx tarptautinėse avarinės parengties pratybose

Įvyko TATENA organizuotos tarptautinės avarinės parengties pratybos ConvEx-3 (nuotr. šaltinis: Twitter, IAEA IEC).

Spalio 26−27 d. Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) specialistai kartu su kitomis Lietuvos institucijomis dalyvavo Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) organizuotose tarptautinėse avarinės parengties pratybose ConvEx-3, kurios vyko nepertraukiamai 36 valandas, organizuotas budėjimas, specialistai dirbo pamainomis.

Pagal numatytą pratybų scenarijų, tariamai neįprastasis įvykis buvo Jungtinių Arabų Emyratų Barakaho branduolinėje elektrinėje. Pratybų metu buvo aktyvuotas VATESI Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras.

VATESI specialistai sekė situaciją, analizavo įvykio eigą, rengė informaciją ir siuntė kitoms Lietuvos institucijoms, tariamai teikė pranešimus visuomenei. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas imitavo Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro sušaukimą bei veiklą, organizavo pasitarimus. Taip pat Convex-3 pratybose dalyvavo Radiacinės saugos centras ir Vidaus reikalų ministerija.

Dalyvavimas pratybose suteikė galimybę pasitikrinti organizacines ir technines priemones (taip pat ir nuotolinio darbo), kurios padeda užtikrinti sklandų VATESI Ekstremalių situacijų operacijų centro darbą ir sudėtingomis ekstremaliosios situacijos šalyje sąlygomis.

VATESI yra paskirta atsakinga kompetentinga institucija Lietuvoje laiku ir tinkamai priimti bei teikti informaciją TATENA, Europos Komisijai ir kaimyninėms valstybėms bei Lietuvos institucijoms apie įvykusius branduolinius ir radiologinius incidentus bei avarijas. Tam VATESI yra sukurta ankstyvojo pranešimo sistema, nuolat budi ankstyvojo pranešimo specialistai, kurie yra pasirengę 24 valandas per parą priimti ir pateikti informaciją apie  branduolinius ir radiologinius incidentus Lietuvoje ir pasaulyje.

TATENA per metus organizuoja ne mažiau kaip 10 įvairaus lygio ir funkcinės paskirties pratybų, siekdama patikrinti valstybių pasirengimą reaguoti į branduolinius ir radiologinius įvykius bei skatindama tobulinti specialistų įgūdžius. Šiose ConvEx-3 sudėtinio formato pratybose dalyvavo 75 valstybės ir 12 tarptautinių organizacijų.