Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI viešėjo vienas iš kandidatų į TATENA generalinio direktoriaus postą Pietų Afrikos Respublikos ambasadorius Abdul Samad Minty

Vasario 13 d. Valstybinėje atominės energetikos saugos inspekcijoje (VATESI) viešėjo vienas iš kandidatų į Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinio direktoriaus postą Pietų Afrikos Respublikos ambasadorius Abdul Samad Minty. Susitikime su VATESI viršininku Gyčiu Maksimovu ambasadorius išdėstė savo nuomonę apie TATENA veiklos prioritetus ir reikalingus pokyčius agentūros veikloje bei pabrėžė regioninio bendradarbiavimo svarbą. Ambasadorius buvo supažindintas su energetinio saugumo uždaviniais ir jų sprendimo eiga Lietuvoje ir Baltijos regione, atsižvelgiant į Lietuvos sprendimą statyti naują atominę elektrinę bei 2009 m. pabaigoje planuojamą Ignalinos AE antrojo bloko galutinį sustabdymą.

Ambasadorius gerai įvertino Lietuvos bendradarbiavimą su TATENA vykdant tarptautinius įsipareigojimus branduolinės energetikos saugos ir branduolinio ginklo neplatinimo srityse.

Pietų Afrikos Respublikos ambasadorius Abdul Samad Minty ir Japonijos ambasadorius Yukiya Amano yra valstybių nominuoti kandidatai užimti TATENA generalinio direktoriaus pareigas. TATENA Valdytojų taryba iki 2009 m. birželio mėnesio pabaigos turi nuspręsti, kas pakeis dabartinį agentūros vadovą dr. M. ElBaradei generalinio direktoriaus poste ir pateikti kandidatūrą tvirtinimui TATENA Generalinei konferencijai 2009 m. rugsėjį.

Lietuva yra išrinkta į TATENA organizacijos Valdytojų tarybą dvejų metų kadencijai (2007-2009 m.). Valdytojų tarybą sudaro 35 nariai. Lietuva kartu su Albanija 2007 m. rugsėjo mėn. TATENA Valdytojų tarybos narėmis tapo pirmą kartą.

Narystė Valdytojų taryboje stiprina Lietuvos, kaip valstybės, naudojančios branduolinę energiją ir ketinančios ją naudoti ateityje tarptautinį prestižą.