Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

TATENA ekspertai palankiai įvertino naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai ataskaitą

Praėjusią savaitę Lietuvoje dirbusi speciali Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertų misija peržiūrėjo kaip Lietuvoje atliekamas planuojamos Visagino atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimas, išanalizavo pačią poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitą, ir pritarė, kad ji atitinka įprastą tarptautinę praktiką ir procedūras.

 

Misijoje dirbusių ekspertų nuomone, išnagrinėtoje naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai ataskaitoje, šiame pradiniame etape, pakanka pateiktos informacijos ir duomenų, kad būtų galima priimti sprendimą dėl veiklos leistinumo poveikio aplinkai požiūriu. Planuojamos ūkinės veiklos organizatoriui UAB ‘’Visagino atominė elektrinė’’ siūloma papildyti ir patikslinti šios ataskaitos kai kuriuose skyriuose išdėstytą informaciją, kad ji būtų suprantamesnė ir visuomenei. Taip pat rekomenduojama pateikti daugiau informacijos apie planuojamos veiklos galimą poveikį kaimyninėms šalims.

 

''Esame dėkingi ekspertams už atliktą darbą, išsakytas pastabas ir pateiktas rekomendacijas, kurios padės mums geriau pasirengti Visagino atominės elektrinės licencijavimo procesui pagal nacionalinės teisės reikalavimus bei tarptautinius standartus'', – sako Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos viršininkas Gytis Maksimovas.

 

''Kartu su procese dalyvaujančiomis institucijomis atidžiai išnagrinėsime TATENA ekspertų rekomendacijas ir spręsime, į kurias iš jų būtina atsižvelgti šiame poveikio aplinkai vertinimo etape, o kurios bus naudingos sekančiuose projekto įgyvendinimo etapuose'', - pažymi Aplinkos ministerijos Poveikio aplinkai skyriaus vedėjas Vitalijus Auglys.

 

Tarptautinės atominės energetikos agentūros misijoje dirbo 6 didelę patirtį turintys ekspertai iš Argentinos, Austrijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos.

 

Išanalizuota poveikio aplinkai vertinimo ataskaita yra vienas iš pirmųjų dokumentų, kuris derinamas su Lietuvos institucijomis, siekiant įvertinti planuojamos ūkinės veiklos vietas, galimas technologijas, poveikį mažinančias priemones.