Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Mažų kiekių branduolinių medžiagų turėtojai supažindinti su pasikeitusia ataskaitų teikimo tvarka

2009 m. sausio 21 d. Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) specialistai susitikime su mažų branduolinių medžiagų kiekių turėtojų atstovais (medicinos įstaigos, mokslo institucijos, elektrinės, muziejai ir kitos valstybinės bei privačios įmonės) aptarė pasikeitusią branduolinių medžiagų apskaitos ataskaitų rengimo ir teikimo tvarką.

Renginio metu branduolinės saugos specialistai konsultavo, kaip iki kovo 1 dienos pateikti informaciją apie vietovę (aikštelę), kuriame laikomos deklaruotos branduolinės medžiagos, taip pat pristatė ataskaitų Europos Komisijai rengimo programą „ENMAS light“.

2008 m. sausio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo trišalis susitarimas dėl garantijų taikymo bei jo papildomas protokolas tarp Europos Sąjungos nebranduolinio ginklo valstybių, Europos atominės energijos bendrijos (Euratom) ir Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA). EK reglamente numatyta, kad visi branduolinių medžiagų turėtojai branduolinių medžiagų apskaitos ataskaitas ir kitus, su branduolinių medžiagų kontrole susijusius pranešimus, siunčia Europos Komisijai, o EK atsiskaito Tarptautinės atominės energijos agentūrai.

Pasikeitė ataskaitų teikimo tvarka, – nuo šiol ataskaitas mažų branduolinių medžiagų kiekių turėtojai Europos Komisijai privalo teikti tiesiogiai.

Nuo 2003 m. kasmet pateikiamoje TATENA ataskaitoje pažymėta, kad Lietuvoje deklaruotos branduolinės medžiagos buvo naudojamos tik taikiems tikslams ir neaptikta nedeklaruotos branduolinės veiklos.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija yra branduolinės energetikos objektų saugos reguliavimo ir priežiūros institucija, kuri vykdo ir branduolinių medžiagų apskaitos bei kontrolės valstybinę priežiūrą.