Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Įsigaliojo dvišalis susitarimas tarp Lietuvos ir Švedijos dėl ankstyvojo pranešimo apie branduolinį ir radiologinį pavojų

Nuo 2009 sausio 1 d. įsigaliojo dvišalis tarpinstitucinis susitarimas dėl ankstyvojo pranešimo apie galimą branduolinį ir radiologinį pavojų tarp Lietuvos Respublikos Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos ir Švedijos Karalystės radiacinės saugos institucijos.

 

Pagal pasirašytą dvišalį susitarimą bus keičiamasi nustatytos formos informacija apie branduolinį ar radiologinį pavojų, taip siekiant sumažinti įvykių, branduolinių ir radiologinių avarijų bei incidentų, galimus padarinius. Informacija kitai valstybei bus teikiama tiesiogiai ir nedelsiant, įvykus neplanuotam atsitikimui. Gavusi informaciją laiku, kita susitariančioji valstybė galės imtis operatyvių veiksmų, kurie leis greičiau ir geriau apsaugoti gyventojus bei aplinką nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio.

 

Pasirašytas susitarimas gina viešąjį interesą, teisę į svarbią ir visuomenei prieinamą informaciją.

 

Lietuva yra pasirašiusi tokius bendradarbiavimo susitarimus dėl ankstyvojo pranešimo apie branduolinį ir radiologinį pavojų su Danija, Norvegija, Lenkija ir Latvija.

 

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) yra branduolinės energetikos objektų saugos reguliavimo ir priežiūros institucija.

 

Jolanta Tumasaitė, (8 5) 266 5990