Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Informacija ūkio subjektams: atnaujinti branduolinės saugos reikalavimai

Š. m. gegužės 1 d. įsigaliojo atnaujinti Branduolinės saugos reikalavimai BSR-1.4.1-2016 „Vadybos sistema”, BSR-1.1.3-2016 „Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos patikrinimai“ ir BSR-1.5.1-2015 „Branduolinės energetikos objektų eksploatavimo nutraukimas“.


BSR-1.4.1-2016 „Vadybos sistema”

Naujoje Branduolinės saugos reikalavimų BSR-1.4.1-2016 „Vadybos sistema” redakcijoje aiškiau reglamentuoti saugos kultūros pagrindai, taip pat į reikalavimus perkelti 2014 m. gegužės 30 d. patvirtinti WENRA (angl. Western European Nuclear Regulators Association) saugos lygių branduoliniams reaktoriams pakeitimai.

Atkreipiame dėmesį, kad naujoji reikalavimų redakcija praplečia reikalavimų taikymo sritį – nuo šiol reikalavimai taikomi ir licencijų vežti, taip pat įsigyti, turėti ir naudoti branduolinio kuro ciklo medžiagas, branduolines medžiagas ir daliąsias medžiagas, nurodytų Branduolinės saugos įstatymo 22 straipsnio 1 dalies 6 ir 7 punktuose, turėtojams ar pareiškėjams jas gauti.


BSR-1.1.3-2016 „Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos patikrinimai“

Branduolinės saugos reikalavimų BSR-1.1.3-2016 „Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos patikrinimai“ naujoje redakcijoje nustatyti aiškesni pareiškėjų VATESI išduodamoms licencijoms, leidimams ir laikiniesiems leidimams gauti, licencijų, leidimų ir laikinųjų leidimų turėtojų bei jiems paslaugas teikiančių, prekes tiekiančių ar darbus atliekančių asmenų (toliau – tiekėjai) ar kitų su branduolinėmis ir (arba) branduolinio kuro ciklo medžiagomis susijusią veiklą vykdančių asmenų patikrinimų organizavimo ir vykdymo tvarkos reikalavimai.

Naujos redakcijos teisės akte supaprastinta patikrinimų klasifikacija ir įtvirtintos naujos gerosios praktikos neatitikties, pažeidimo, reguliariojo patikrinimo, techninio patikrinimo ir tikslinio patikrinimo sąvokos.

Šiuose reikalavimuose išsamiau reglamentuotos saugai svarbių slėginių komponentų techninių patikrinimų (vykdomų Ignalinos AE) bei VATESI išduotų licencijų ir leidimų turėtojų tiekėjų patikrinimų nuostatos. Taip pat patikslintos ir papildytos reikalavimų nuostatos, susijusios su reguliariųjų patikrinimų periodiškumu, atnaujintos patikrinimų ataskaitų formos.

Atnaujintuose reikalavimuose įtvirtinama ūkio subjektų, vykdančių branduolinės energetikos srities veiklą su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais, atitikties radiacinės saugos reikalavimams deklaravimo tvarka. Šias deklaracijas pateikę ūkio subjektai bus tikrinami rečiau.  


BSR-1.5.1-2015 „Branduolinės energetikos objektų eksploatavimo nutraukimas“

Branduolinės saugos reikalavimuose BSR-1.5.1-2015 „Branduolinės energetikos objektų eksploatavimo nutraukimas“, kurie pakeitė anksčiau galiojusius Reikalavimus branduolinės energetikos objektų eksploatavimo nutraukimui, praplėstas ir patikslintas sąvokų sąrašas (branduolinės energetikos objekto eksploatavimo nutraukimo projektas, baziniai radionuklidai, gamtinis jonizuojančiosios spinduliuotės fonas ir pan.), detalizuotos nuostatos, susijusios su privalomais radiologiniais tyrimais branduolinės energetikos objektų eksploatavimo nutraukimo metu.

Taip pat šiame teisės akte labiau detalizuoti reikalavimai branduolinės energetikos objektų eksploatavimo nutraukimo projektams, jų saugos analizei ir pagrindimui bei supaprastinti reikalavimai konstrukcijų, sistemų ir komponentų išmontavimo bei dezaktyvavimo ir kitiems parengiamiesiems eksploatavimo nutraukimo darbams pereinamuoju laikotarpiu nuo branduolinės energetikos objekto galutinio sustabdymo iki licencijos branduolinės energetikos objekto eksploatavimo nutraukimui išdavimo.