Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

TATENA IRRS misijos ekspertai giria Lietuvą už jauną, bet profesionalią ir kompetentingą saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemą

2016 m. balandžio 29 d. įvyko Lietuvos branduolinės bei radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos tarptautinės vertinimo misijos (toliau – IRRS misija) baigiamasis susitikimas. Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai įvertino branduolinės ir radiacinės saugos sistemą Lietuvoje ir pateikė rekomendacijas ir pasiūlymus, kurias sritis reikėtų gerinti.

Lietuva palankiai vertinama už aktyvią poziciją stiprinant branduolinę saugą pasauliniu mastu, už skaidrumą ir atvirumą bendradarbiaujant su tarptautiniais ekspertais ir dalyvavimą tarptautinės paramos programose.

IRRS misijos vadovas Ingemaras Lundas (Ingemar Lund) atkreipė dėmesį, kad Lietuvos branduolinės ir radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistema, pradėta kurti nuo 1990 m., yra dar jauna, bet jau brandi ir kompetentinga.

„Lietuva yra tarptautinės bendruomenės narė, kuri aktyviai prisideda stiprindama branduolinę saugą pasauliniu mastu, tad IRRS misijos ekspertų rekomendacijos dėl šalies branduolinės ir radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos gerinimo tikrai yra naudingos ir įgyvendinamos“, sakė I. Lundas, Švedijos reguliuojančiosios institucijos vyriausiasis patarėjas.

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininkas Michailas Demčenka pažymėjo, kad pasirengimas IRRS misijai, branduolinės ir radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos įsivertinimas, kaip atitinkame visuotinai pripažintus TATENA saugos standartus, buvo labai vertinga patirtis.

Radiacinės saugos centro (RSC) direktorius Albinas Mastauskas sakė, kad atliktas branduolinės ir radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos vertinimas ir ekspertų pasiūlymai padės ir toliau sėkmingai gerinti šalies branduolinės ir radiacinės saugos infrastruktūrą.

IRRS misijos ekspertai rekomendavo Lietuvai nuosekliai planuoti pakankamus žmogiškuosius išteklius, kurie bus reikalingi visoms vykdomoms ir planuojamoms veikloms branduolinei ir radiacinei saugai užtikrinti. Taip pat nuolat gerinti branduolinės ir radiacinės saugos bei atliekų tvarkymo saugą reglamentuojančius teisės aktus, kad jie atitiktų naujausius TATENA standartus. VATESI ir RSC reguliuojančioms institucijoms pateiktos rekomendacijos dėl žmogiškųjų išteklių ir kompetencijų planavimo bei valdymo, aktyvesnio visuomenės informavimo ir jos įtraukimo į sprendimų priėmimo procesus, ūkio subjektų patikrinimų programos ir poveikio priemonių taikymo.

IRRS misija Lietuvoje vyko pirmą kartą. Jai pasibaigus, per tris mėnesius bus parengta ataskaita ir pateikta Lietuvos Respublikos Vyriausybei. Šios IRRS misijos rezultatai yra svarbūs formuojant tarptautinės bendruomenės nuomonę apie branduolinės ir radiacinės saugos užtikrinimą Lietuvos Respublikoje.

IRRS misijoje dirbo ekspertai iš Airijos, Armėnijos, Bosnijos Hercegovinos, Brazilijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Kanados, Kubos, Nyderlandų, Pakistano, Slovėnijos, Suomijos, Švedijos, Turkijos, Ukrainos, Vengrijos, Vokietijos. Taip pat dalyvavo Europos Komisijos atstovas, TATENA administracijos nariai.

TATENA IRRS misijos organizuojamos valstybių narių prašymu, jos skirtos šalies branduolinės ir radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemai gerinti, taip pat įvertinti valstybės įsipareigojimus užtikrinti branduolinę ir radiacinę saugą.

TATENA paskelbtas pranešimas anglų kalba: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-mission-says-lithuania-committed-to-nuclear-and-radiation-safety-regulation-sees-challenges-ahead