Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

TATENA ekspertai vertins Lietuvos branduolinės ir radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemą

Balandžio 17 d. prasideda Lietuvos branduolinės bei radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos tarptautinė vertinimo misija (toliau – IRRS misija). Jos metu, balandžio 17–29 d., Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pakviesti 24 ekspertai vertins Lietuvos branduolinės bei radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemą.

IRRS misijos metu TATENA ekspertai vertina, ar branduolinės ir radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros infrastruktūra bei reguliuojančiųjų institucijų vykdoma veikla atitinka TATENA nustatytus ir tarptautinės bendruomenės pripažintus branduolinės ir radiacinės saugos standartus.

Pasak Valstybinės atominės energetikos inspekcijos (VATESI) viršininko Michailo Demčenkos, reguliuojančiųjų institucijų veiklos vertinimas tarptautiniu lygiu ir šios srities ekspertų požiūris iš šalies yra reikšmingi, siekiant tobulinti vykdomą veiklą ir užtikrinti, kad ji atitiktų visuotinai pripažintus TATENA saugos standartus.

Susitikimuose su ekspertais dalyvaus VATESI, Radiacinės saugos centro taip pat kitų valstybės institucijų ir įmonių atstovai.

IRRS misija Lietuvoje organizuojama pirmą kartą. Jai pasibaigus, bus parengta ataskaita ir pateikta Lietuvos Respublikos Vyriausybei, Europos Sąjungos valstybėms narėms ir Europos Komisijai. IRRS misijos rezultatai bus svarbūs formuojant tarptautinės bendruomenės nuomonę apie branduolinės ir radiacinės saugos užtikrinimą Lietuvos Respublikoje.

Periodinis branduolinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos bei reguliuojančiųjų institucijų veiklos vertinimas yra numatytas Europos Sąjungos Tarybos 2009 m. birželio 25 d. direktyvoje 2009/71/Euratomas bei šį dokumentą keitusioje 2014 m. liepos 8 d. direktyvoje 2014/87/Euratomas.

Daugiau informacijos apie TATENA IRRS misiją anglų kalba:
Integrated Regulatory Review Service