Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Naujasis spektrometras padės VATESI specialistams patikrinimų metu

Įgyvendindama tarptautinius įsipareigojimus dėl branduolinio ginklo neplatinimo Lietuva turi užtikrinti, kad visos branduolinės medžiagos esančios Lietuvos Respublikos teritorijoje būtų naudojamos tik taikiems tikslams. VATESI specialistai lankosi pas ūkio subjektus ir tikrina, kaip vykdoma veikla su branduolinėmis medžiagomis.

 

VATESI patikrinimams atlikti įsigijo naujos kartos rankinį gama spektrometrą (toliau – spektrometras) identiFINDER 2. Naujos kartos spektrometre yra įmontuoti natrio jodido legiruoto taliu (NaI(Tl)) scintiliacinis detektorius, helio (He-3) neutronų detektorius bei Geigerio-Miulerio skaitiklis. Pagal savo technines charakteristikas, šis prietaisas yra ir radiometras, ir kartu mažos skiriamosios gebos gama spektrometras, todėl patikrinimų metu VATESI specialistai galės atlikti reikalingus matavimus: identifikuoti branduolines medžiagas, nustatyti jų izotopinę sudėtį, nepanaudoto branduolinio kuro įsodrinimą bei tikrinti Ignalinos AE saugomą panaudotą branduolinį kurą.

 

Naujasis spektrometras įsigytas įgyvendinant Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) techninio bendradarbiavimo nacionalinį projektą LIT9012.