Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Lietuva įgyvendina Europos Sąjungoje galiojančius panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo saugos reikalavimus

2015 m. rugpjūčio 3 d. VATESI Europos Komisijai pateikė Lietuvos ataskaitą, kaip yra įgyvendinamos 2011 m. liepos 19 d. Tarybos direktyvos 2011/70/EURATOMAS (toliau – Direktyva), kuria nustatoma panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų atsakingo ir saugaus tvarkymo Bendrijos sistema, nuostatos.

Lietuvoje yra sukurta panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų saugos reguliavimo sistema. Į nacionalinę teisę perkeltos visos Direktyvos nuostatos, kurios įpareigoja sukurti ir palaikyti branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginių saugą reglamentuojančią teisėkūros, reguliavimo ir organizacinę sistemą, kompetentingą branduolinę saugą reguliuojančią instituciją, nustatyti licencijos turėtojo pirminę atsakomybę už branduolinio įrenginio saugą. Remiantis Direktyva, Lietuva privalo turėti Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo programą, kurioje būtų numatyta, kaip šalis tvarko visas toje šalyje susidarančius panaudotą branduolinį kurą ir radioaktyviąsias atliekas nuo atliekų susidarymo iki galutinio sutvarkymo – padėjimo į atliekynus.

Nacionalinėje ataskaitoje pateikta išsami informacija kaip yra įgyvendinti Direktyvoje nustatyti branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo saugos tikslai ir užtikrinamas kiek įmanoma aukštesnis branduolinės saugos lygis Lietuvoje esančiuose branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginiuose. Taip pat pateikta informacija apie Lietuvos radioaktyviųjų atliekų tvarkymo programą bei jos įgyvendinimą.

Ataskaita parengta bendradarbiaujant su Energetikos ministerija, Aplinkos ministerija, Radiacinės saugos centru, VĮ Ignalinos atomine elektrine ir VĮ Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūra.

Panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ataskaita įgyvendinant Europos Tarybos direktyvą (anglų k., pdf)