Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Atnaujintas Branduolinės saugos gerinimo Lietuvoje planas

VATESI parengė ir suderinus su suinteresuotomis institucijomis 2015 m. kovo 24 d. patvirtino atnaujintą Branduolinės saugos gerinimo, įvertinus įgytą patirtį po avarijos Japonijos Fukušima Daiči branduolinėje elektrinėje, planą (toliau – Branduolinės saugos gerinimo planas).

 

Atnaujintame Branduolinės saugos gerinimo plane atsižvelgta į iki 2014 m. pabaigos įgyvendintas branduolinės saugos ir avarinės parengties priemones, nustatytas 2013 m. patvirtintame Branduolinės saugos gerinimo plane, šio plano įgyvendinimo eigą ir rezultatus. 

 

Iš 2013 m. Branduolinės saugos gerinimo plane numatytų 14 priemonių buvo įgyvendintos 8. Svarbiausios iš jau įgyvendintų priemonių yra susijusios su darbų planavimu ir organizavimu, įvykus labai mažai tikėtinam (neprojektiniam) žemės drebėjimui, kurio metu gali įtrūkti ar sugriūti Ignalinos atominės elektrinės (Ignalinos AE) eksploatuojamos panaudoto branduolinio kuro (toliau – PBK) saugyklos ar šiuo metu statomos laikinosios PBK saugyklos statybinės konstrukcijos. Taip pat įvertintas Ignalinos AE pastato, kuriame yra įrengtas avarijų valdymo centras, atsparumas seisminiams poveikiams, patobulinta Ignalinos AE kompiuterinė sistema, susijusi su vandens lygio ir temperatūros PBK išlaikymo baseinuose atvaizdavimu bei atlikta papildoma PBK išlaikymo baseinų branduolinę saugą pagrindžiančių dokumentų analizė. Ignalinos AE taip pat įdiegė technines ir organizacines priemones, leidžiančias užtikrinti Ignalinos AE abiejų PBK išlaikymo baseinų įrangos veikimą ilgam laikui nutrūkus elektros energijos tiekimui iš elektros tinklų, panaudojant stacionarius ir mobilius dyzelinius generatorius.

 

Branduolinės saugos gerinimo plane numatytas priemones planuojama įgyvendinti iki 2017 m. Šios priemonės susijusios su neprojektinių avarijų valdymu vežant konteinerius su PBK Ignalinos AE teritorijoje ir vandens lygio stebėsenos įrangos, skirtos neprojektinių avarijų Ignalinos AE PBK išlaikymo baseinuose valdymui, tolesniu tobulinimu, avarinės parengties ir branduolinės saugos reglamentavimo gerinimu Lietuvoje. 

 

Branduolinės saugos gerinimo plane nustatytų priemonių įgyvendinimo eiga ir rezultatai bus aptariami Europos branduolinę saugą reguliuojančiųjų institucijų grupės (ENSREG) organizuojamame 2-ąjame nacionalinių veiksmų planų (nacionalinių branduolinės saugos gerinimo planų) tarpusavio peržiūros susitikime š.m. balandžio 20–24 d. Briuselyje.

 

Daugiau apie Branduolinės saugos gerinimo planą ir Lietuvos dalyvavimą „streso testuose“.