Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

ENSREG pateikta Lietuvos branduolinės saugos gerinimo plano įgyvendinimo ataskaita

2014 m. gruodžio 31 d. Europos branduolinę saugą reguliuojančiųjų institucijų grupei (angl. The European Nuclear Safety Regulators Group, ENSREG) Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) pateikė Lietuvos branduolinės saugos gerinimo plano įgyvendinimo ataskaitą (toliau – Ataskaita).

Ataskaitoje pristatoma Branduolinės saugos gerinimo plane numatytų priemonių įgyvendinimo eiga ir rezultatai. Iš 14 plane numatytų priemonių iki 2014 m. pabaigos yra įgyvendintos 8.

Svarbiausios iš jau įgyvendintų priemonių yra susijusios su darbų planavimu ir organizavimu tuo atveju, jei įvyktų labai mažai tikėtinas (neprojektinis) žemės drebėjimas, kurio metu galėtų įtrūkti ar sugriūti Ignalinos AE eksploatuojamos ar šiuo metu statomos panaudoto branduolinio kuro (PBK) saugyklų statybinės konstrukcijos. Taip pat yra įvertintas Ignalinos AE pastato, kuriame yra įrengtas avarijų valdymo centras, atsparumas seisminiams poveikiams, patobulinta Ignalinos AE kompiuterinė sistema, susijusi su vandens lygio ir temperatūros PBK išlaikymo baseinuose atvaizdavimu bei atlikta papildoma PBK išlaikymo baseinų branduolinę saugą pagrindžiančių dokumentų analizė.

Pažymėtina, kad Ignalinos AE taip pat įdiegė technines priemones, leidžiančias prie skirtingų pastato vietų prijungti mobilų dyzelinį elektros generatorių. Šios priemonės užtikrins elektros energijos tiekimą Ignalinos AE PBK išlaikymo baseinų įrangai ilgam laikui nutrūkus elektros energijos tiekimui.

Likusias branduolinės saugos gerinimo plane numatytas priemones planuojama įgyvendinti iki 2017 m. Šios priemonės yra susijusios su neprojektinių avarijų valdymu vežant konteinerius su PBK Ignalinos AE teritorijoje, vandens lygio stebėsenos įrangos, skirtos neprojektinių avarijų Ignalinos AE PBK išlaikymo baseinuose valdymui, tolesniu tobulinimu bei avarinės parengties ir branduolinės saugos reglamentavimo gerinimu Lietuvoje. 

Ataskaitas ENSREG teikia Europos Sąjungos šalių, kuriose yra branduolinių elektrinių, ir savanoriškai prisijungusių Šveicarijos Konfederacijos ir Ukrainos branduolinės saugos priežiūros institucijos. Ataskaitos bus aptariamos ENSREG organizuojamame 2-ąjame Nacionalinių branduolinės saugos gerinimo planų (angl. National Action Plans) tarpusavio peržiūros darbiniame susitikime, kuris vyks šių metų balandžio 20–24 d. Briuselyje.

Lietuvos branduolinės saugos gerinimo plano įgyvendinimo ataskaita (angl. klb).

Daugiau apie Lietuvos branduolinės saugos gerinimo planą.