Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI specialistai dalyvavo tarptautinėse pratybose

Lapkričio 25 d. Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro specialistai dalyvavo Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) organizuotose avarinės parengties pratybose ConvEx-2d.

Šių pratybų tikslas buvo patikrinti šalių narių, prisijungusių prie konvencijų dėl pagalbos įvykus branduolinei avarijai arba kilus radiologiniam pavojui bei dėl ankstyvojo pranešimo apie branduolinę avariją, pasirengimą reaguoti į branduolines ar radiologines avarijas.

Pratybose dalyvaujančių šalių kontaktinės institucijos (Lietuvoje – VATESI) gavo informaciją iš TATENA apie tariamą avariją Bulgarijos Kozloduy branduolinėje elektrinėje, kurioje dėl tariamai įvykusio žemės drebėjimo sutriko dviejų reaktorių blokų aušinimas ir vėliau tariamai įvyko radioaktyviųjų medžiagų išmetimas į aplinką.

VATESI buvo iš dalies aktyvuotas Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, kuris operatyviai keitėsi iš TATENA gaunama informacija su kitomis pratybose dalyvaujančiomis Lietuvos institucijomis, analizavo ir prognozavo avarijos eigą Kozloduy branduolinėje elektrinėje, sekė radiologinio monitoringo bei hidrometeorologinių sąlygų informaciją, atliko radioaktyviųjų medžiagų pernašos skaičiavimus, rengė pranešimus institucijoms, konsultavo kitas pratybose dalyvavusias institucijas.

Dalyvavimas tarptautinėse pratybose VATESI specialistams padeda tobulinti pasirengimo reaguoti į branduolines avarijas įgūdžius bei leidžia Ekstremaliųjų situacijų operacijų centrui pasitikrinti visas organizacines ir technines priemones, kurios padeda užtikrinti sklandų darbą tokių situacijų metu.