Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Lietuva įgyvendina Europos Sąjungoje galiojančius branduolinės saugos reikalavimus

2014 m. liepos 17 d. VATESI Europos Komisijai pateikė Lietuvos ataskaitą kaip yra įgyvendinamos Tarybos Direktyvos 2009/71/EURATOMAS 2009 m. birželio 25 d, kuria nustatoma Bendrijos branduolinių įrenginių branduolinės saugos sistema (toliau – Direktyva), nuostatos.

Lietuvoje yra sukurta branduolinės saugos reguliavimo sistema. Į nacionalinę teisę perkeltos visos Direktyvos nuostatos, kurios įpareigoja sukurti ir palaikyti branduolinių įrenginių saugą reglamentuojančią teisėkūros, reguliavimo ir organizacinę sistemą, kompetentingą branduolinę saugą reguliuojančią instituciją, nustatyti licencijos turėtojo pirminę atsakomybę už branduolinio įrenginio saugą.

Nacionalinėje ataskaitoje pateikta išsami informacija kaip yra įgyvendinti Direktyvoje nustatyti branduolinės saugos tikslai ir užtikrinamas kiek įmanoma aukštesnis branduolinės saugos lygis Lietuvoje esančiuose branduoliniuose įrenginiuose: VĮ Ignalinos atominėje elektrinėje (toliau – Ignalinos AE) bei jos aikštelėje esančiuose ar statomuose radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginiuose, taip pat panaudoto branduolinio kuro saugyklose.

Nors abu Ignalinos AE blokai yra sustabdyti, juose yra saugomas panaudotas branduolinis kuras, todėl yra prižiūrimos saugai svarbios sistemos, kurios užtikrina panaudoto branduolinio kuro aušinimą ir sulaiko radionuklidus. Kiekvienais metais Ignalinos AE atlieka šių sistemų remontą, jos yra reguliariai išbandomos ir tikrinamos. Be to, siekiant sumažinti galimų avarijų riziką ir sušvelninti jų poveikį, Ignalinos AE yra įdiegtos vadinamųjų sunkiųjų avarijų valdymo priemonės, kurios nuolatos tobulinamos.

Ataskaita parengta bendradarbiaujant su Energetikos ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija ir VĮ Ignalinos atomine elektrine.

 

Lietuvos branduolinės saugos ataskaita įgyvendinant Europos Tarybos direktyvą 2009/71/EURATOMAS (pdf)