Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI 2013 metų veiklos ataskaita

Kviečiame susipažinti su Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) 2013 metų veiklos ataskaita.

Branduolinė sauga Lietuva. Veiklos ataskaita 2013 (pdf)

 

Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu Atominių klausimų darbo grupėje buvo pradėti svarstyti Europos Komisijos pateikti pasiūlymai, kaip tobulinti Branduolinės saugos direktyvą (2009/71/Euratomas).

 

Kita itin svarbi ir aktuali sritis – šalies branduolinio saugumo stiprinimas, telkiant ypatingą dėmesį ir visų valstybės institucijų pastangas į kryptingą ir intensyvų bendradarbiavimą keičiantis informacija apie galimas neteisėtas veikas, nukreiptas prieš esamus ir būsimus branduolinės energetikos objektus, branduolinių ar radioaktyviųjų medžiagų saugojimą. VATESI, siekdama intensyviau bendradarbiauti ir keistis informacija bei patirtimi branduolinio saugumo srityje, 2013 m. prisijungė prie Europos branduolinį saugumą reguliuojančių institucijų asociacijos ENSRA, kuri šiuo metu vienija 15 branduolinį saugumą reguliuojančių institucijų Europoje.

 

VATESI po atliktų europinių „streso testų“ ir vykusios tarpusavio jų rezultatų peržiūros 2013 m. patvirtino Branduolinės saugos gerinimo planą, kuriame numatytos saugos gerinimo priemonės bus diegiamos sustabdytoje Ignalinos AE ir statomoje panaudoto branduolinio kuro saugykloje. Svarbu, kad aktyviai dalyvaujame peržiūros procese, galime dalytis patirtimi, įvertinti išmoktas pamokas po avarijos Fukušima Daiči branduolinėje elektrinėje Japonijoje ir šitaip pagerinti esamų ir būsimų Europos branduolinių elektrinių saugą.

 

Kitos pagrindinės 2013 m. veiklos kryptys: galutinai sustabdytų Ignalinos AE energijos blokų branduolinės ir radiacinės saugos priežiūra, šių blokų eksploatavimo nutraukimo saugos priežiūra,

radioaktyviųjų atliekų tvarkymo, įskaitant naujų branduolinės energetikos objektų statybą bei eksploatavimą, branduolinės ir radiacinės saugos priežiūra.

 

Per 2013 m. Ignalinos AE buvo užregistruoti 6 neįprastieji įvykiai. Šių įvykių metu Ignalinos AE darbuotojų apšvitos ir patalpų taršos radionuklidais lygis neviršijo nustatytų leistinųjų normų, radionuklidų į aplinką nepateko.

 

Taip pat 2013 m. įvertinta Labai mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų kaupiamosios saugyklos galutinės saugos analizės ataskaita ir techninio projekto pakeitimai, išduota licencija eksploatuoti šią saugyklą, o atlikus vadinamuosius „karštuosius bandymus“ – ir leidimas vykdyti jos pramoninę eksploataciją. Taip pat buvo suderintas labai mažo radioaktyvumo atliekų atliekyno techninis projektas. Pradėti vertinti pažeisto panaudoto branduolinio kuro tvarkymo techninis projektas ir pirminės saugos analizės ataskaitos dokumentai.

 

Per 2013 m. atlikti 43 ūkio subjektų veiklos patikrinimai, iš jų 41 – Ignalinos AE, po vieną – Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centre ir VĮ Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūroje. Svarbu pažymėti, kad nenustatyta pažeidimų ir neatitikčių, dėl kurių tiesioginės įtakos galėjo būti viršytos darbuotojų apšvitos dozės, pažeisti radionuklidus sulaikantys ar jonizuojančiąją spinduliuotę slopinantys barjerai, galėjo pablogėti saugai svarbių įrenginių savybės, į aplinką išmetamų radionuklidų aktyvumas galėjo viršyti radionuklidų išmetimo į aplinką plane nustatytas ribines vertes ar būtų nesilaikyta saugaus eksploatavimo sąlygų. Kitus užfiksuotus pažeidimus ūkio subjektai pašalino per jiems pateiktuose privalomuose vykdyti nurodymuose nustatytą laiką.