Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

TATENA ekspertų vizito VATESI rezultatai

Gegužės 5-9 d. VATESI kvietimu Lietuvoje lankėsi Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) branduolinės saugos ekspertai. Jų vizito tikslas – peržiūrėti VATESI parengtus branduolinės saugos reikalavimų projektus ir pateikti rekomendacijas bei pasiūlymus kaip juos tobulinti, atsižvelgiant į TATENA saugos standartus ir kitų šalių gerąją praktiką.

 

VATESI specialistai supažindino ekspertus su esama situacija Lietuvos branduolinės energetikos sektoriuje, pristatė teisės aktus reglamentuojančius branduolinę saugą, naujos branduolinės elektrinės licencijavimo tvarką, detaliau supažindino su branduolinės saugos reikalavimų „Branduolinės elektrinės projektas“ ir „Branduolinės elektrinės tikimybinė saugos analizė“ projektais.

 

Po šių projektų nagrinėjimo ir aptarimo TATENA ekspertai parengė VATESI branduolinės saugos reikalavimų projektų peržiūros ataskaitos projektą, kuriame pateikė preliminarius atliktos peržiūros rezultatus – pastebėjimus, išvadas bei kitą informaciją. Svarbu paminėti, kad TATENA ekspertai pripažino, kad VATESI parengti branduolinės saugos reikalavimų projektai iš esmės atitinka TATENA saugos standartus, tačiau pateikė keletą pasiūlymų dėl reikalavimų tobulinimo. TATENA ekspertai rekomendavo patikslinti branduolinės saugos reikalavimų projektuose vartojamas sąvokas, detalizuoti reikalavimus skaitmeninės matavimo ir valdymo įrangos patikimumui, papildyti reikalavimus elektros energijos tiekimo sistemų ir branduolinio kuro tvarkymo sistemų projektavimui, branduolinės elektrinės pagrindinių saugos funkcijų vykdymui esant itin nepalankiomis sąlygomis atsižvelgiant į atnaujinamus TATENA saugos reikalavimus „Branduolinių elektrinių sauga: projektas“ (SSR-2/1), taip pat ekspertai pasiūlė nustatyti tikimybinius priimtinumo kriterijus tikimybinės saugos analizės taikymo sritims.

 

VATESI padėkojo ekspertams už jų atliktą kruopštų darbą, suteiktas žinias bei perduotą patirtį. Atsižvelgiant į ekspertų pateiktas rekomendacijas ir pasiūlymus VATESI tobulins rengiamus dokumentus ir prireikus organizuos panašias misijas ateityje.