Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Europos Sąjungos Taryba patvirtino direktyvą, kuria nustatomi pagrindiniai apsaugos nuo jonizuojančiosios spinduliuotės keliamų pavojų standartai

2012 m. gruodžio 5 d. Europos Sąjungos Taryba patvirtino direktyvą, kuria nustatomi pagrindiniai apsaugos nuo jonizuojančiosios spinduliuotės keliamų pavojų standartai (13675/13).

 

Direktyva parengta atsižvelgiant į tarptautinių organizacijų (Tarptautinės atominės energijos agentūros, Tarptautinės radiologinės saugos komisijos, Pasaulinės sveikatos organizacijos ir kt.) pastarųjų dviejų dešimtmečių laikotarpyje atliktų mokslinių tyrimų radiacinės saugos srityje rezultatus.

 

Siekiant aiškesnio radiacinės saugos teisinio reglamentavimo, ši direktyva pakeičia penkias ankstesnes direktyvas: Direktyvą, nustatančią pagrindinius darbuotojų ir gyventojų apsaugos nuo jonizuojančiosios spinduliuotės standartus (96/29/Euratomas), Medicininės apšvitos direktyvą (97/43/Euratomas), Didelio aktyvumo uždarųjų šaltinių direktyvą (2003/122/Euratomas), Komandiruotų praktinei veiklai darbuotojų direktyvą (90/641/Euratomas) ir Visuomenės informavimo apie sveikatos apsaugos priemones direktyvą (89/618/Euratomas).

 

Pagal patvirtintą direktyvą radiacinė sauga, kaip ir anksčiau, turi būti užtikrinama taikant tris pagrindinius veiklos pagrįstumo, radiacinės saugos optimizavimo ir dozių ribojimo principus. Naujoje direktyvoje praktinės veiklos samprata yra keičiama į planuojamos apšvitos situaciją, apsaugomosios veiklos – į avarinės apšvitos ir esamos apšvitos situacijas. Pirmieji du principai taikomi visoms apšvitos situacijoms, apšvitos dozių ribojimo principas – planuojamos apšvitos situacijoms. Svarbu ir tai, kad atsižvelgiant į naujausius mokslinius tyrimus yra patikslintos svorinių audinių daugiklių ir svorinių spinduliuotės daugiklių vertės bei ribinių dozių vertės planuojamos apšvitos situacijoms. Įgyvendinant direktyvos nuostatas, didesnis dėmesys turės būti skiriamas planuojamos apšvitos situacijos apribotųjų dozių ir avarinės ar esamosios apšvitos situacijos rekomenduojamųjų lygių vaidmeniui optimizavimo procese.

 

Lietuva, kaip ir kitos Europos Sąjungos valstybės narės, direktyvos reikalavimus į nacionalinę teisę turės perkelti iki 2017 m. pabaigos.