Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Atliktas aušalo cheminių ir fizinių savybių palaikymo patikrinimas Ignalinos AE

Birželio 12 d. VATESI specialistai atliko patikrinimą, kaip Ignalinos AE vykdo aušalo (vandens) cheminių ir fizinių savybių palaikymą bei priežiūrą, aušinant panaudotą branduolinį kurą 2-ojo energijos bloko reaktoriuje ir 1-ojo bei 2-ojo blokų kuro išlaikymo baseinuose. Tikrinta, kaip laikomasi technologiniame reglamente nustatytų kriterijų, kaip registruojami aušalo cheminių ir fizinių savybių priežiūros rezultatai, ar tinkamai vykdoma technologinių procesų parametrų kontrolė, užtikrinanti panaudoto branduolinio kuro išlaikymui tinkamas sąlygas.

 

Tai pat tikrinta, kaip atliekami vandens temperatūros ir lygio kuro išlaikymo baseinuose matavimai, kaip imami ir tiriami mėginiai. Pavyzdžiui, stebėta, kaip Ignalinos AE Radiochemijos laboratorijoje matuojamas vandens rūgštingumas (pH), elektrinis laidumas, chloro, geležies jonų bei naftos produktų koncentracija, cezio (Cs-137) aktyvumas. Analizuota, kokiu periodiškumu atliekami matavimai, kaip vykdomas matavimų kokybės užtikrinimas, prietaisų ir įrangos kalibravimas, matavimo rezultatų registravimas, jų atsekamumas.

 

Šio patikrinimo metu esminių trūkumų, organizuojant aušalo cheminių ir fizinių savybių palaikymą ir priežiūrą, nenustatyta. Galutinės išvados ir pasiūlymai, kaip tobulinti šiuos priežiūros darbus, bus pateikti patikrinimo ataskaitoje.

 

Ignalinos AE panaudotas branduolinis kuras šiuo metu yra aušinamas 2-ojo energijos bloko reaktoriuje ir 1-ojo bei 2-ojo blokų kuro išlaikymo baseinuose. Iš 1-ojo reaktoriaus jis buvo iškrautas 2009 m.