Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Briuselyje aptarti branduolinės saugos gerinimo klausimai

Birželio 11–12 dienomis Europos branduolinę saugą reguliuojančiųjų institucijų grupė (ENSREG) organizavo konferenciją ,,Branduolinė sauga Europoje“, kurioje dalyvavo daugiau kaip 350 atstovų iš įvairių branduolinę saugą reguliuojančiųjų institucijų, branduolinių elektrinių operatorių, nevyriausybinių organizacijų, techninės paramos organizacijų ir akademinės bendruomenės.

Konferencijos metu buvo aptartos Europoje įgyvendintos ir numatomos įgyvendinti branduolinės saugos gerinimo priemonės, avarinės parengties stiprinimo ir teisinės sistemos tobulinimo klausimai, pristatyta ENSREG ir Vakarų Europos šalių branduolinės saugos reguliavimo institucijų asociacijos (WENRA) vykdoma veikla bei ateities planai.

Pranešėjai iš Japonijos, Rusijos Federacijos, Ispanijos, JAV pristatė šiose šalyse įgyvendinamus branduolinės saugos gerinimo planus, įvertinus įgytą patirtį po avarijos Fukušimos Daiči branduolinėje elektrinėje. Tarptautinės atominės energetikos agentūros, Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos Branduolinės energijos agentūros, Pasaulinės branduolinių elektrinių operatorių asociacijos atstovai supažindino su vykdoma veikla, siekiant branduolinės saugos gerinimo tikslų.

Konferencijos metu taip pat buvo diskutuota apie būtinybę turėti aiškesnius saugos tikslus, apibrėžiančius veikiančių branduolinių reaktorių priimtiną saugos lygį. Didelis dėmesys buvo skirtas branduolinę saugą reguliuojančiųjų institucijų nepriklausomumo didinimui, skaidrumo principo įgyvendinimui - svarbu visuomenei tinkamai paaiškinti apie reguliuojančiosios institucijos priimtus sprendimus, peržiūrėjus operatoriaus pateiktus saugą pagrindžiančius dokumentus. Taip pat aptarti tarptautinio bendradarbiavimo ir saugos tarpusavio peržiūrų organizavimo klausimai.

Konferencijos dalyvių nuomone, yra pažanga stiprinant branduolinę saugą, o jos gerinimo procesas yra nenutrūkstantis, ir turi išlikti kiekvienos šalies prioritetu.

 

ENSREG 2013 m. konferencijos pranešimų medžiaga (angl. klb.)