Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Tarptautinėje konferencijoje Japonijoje aptartos išmoktos pamokos po avarijos Fukušimos Daiči branduolinėje elektrinėje

2012 m. gruodžio 15-17 dienomis Fukušimos prefektūroje (Japonija) įvyko Japonijos Vyriausybės ir Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) organizuota tarptautinė konferencija. Konferencijoje dalyvavo 600 įvairių sričių specialistų iš 116 šalių ir tarptautinių organizacijų.

Lietuvai šioje konferencijoje atstovavo Užsienio reikalų ministerijos ir Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos darbuotojų delegacija.

Konferencijoje buvo aptarti nuveikti darbai įvertinus įgytą patirtį po avarijos Fukušimos Daiči branduolinėje elektrinėje. Renginio dalyviai pranešimuose pažymėjo, kad jų atstovaujamų šalių branduolines elektrines eksploatuojančios organizacijos įvertino elektrinių atsparumą galimiems ekstremaliems išoriniams poveikiams, ilgą laiką praradus išorinį ir autonominį elektros energijos tiekimą, praradus reaktoriaus arba kuro baseinų aušinimą. Įvertino esamas technines priemones, kurios padėtų išvengti sunkiųjų avarijų ar padėtų sumažinti šių avarijų padarinius, esamus avarinės parengties planus, nustatė būtinas saugos gerinimo priemones ir jas įgyvendino ar įgyvendins artimiausiu laiku. Buvo įsigytos, sumontuotos ir parengtos papildomos techninės priemonės, pavyzdžiui, įsigyti mobilieji dyzeliniai elektros generatoriai, pastatytos ar statomos aukštesnės apsauginės sienos (apsauga nuo cunamio), numatyti papildomi vandens tiekimo šaltiniai branduoliniam kurui aušinti, įrengti vandenilio deginimo įrenginiai, apsauginio gaubto papildomos vėdinimo ir filtravimo sistemos, atnaujintos ar parengtos sunkiųjų avarijų valdymo procedūros. Taip pat buvo pažymėta, kad šalyse, kurios eksploatuoja ar planuoja eksploatuoti branduolines elektrines, būtina turėti efektyvią branduolinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemą, apimančią ir nepriklausomą, kompetentingą ir turinčią būtinus resursus branduolinę saugą reguliuojančią instituciją.

Kiti svarbūs aptarti klausimai – TATENA saugos standartų tobulinimas, įvertinus išmoktas Fukušimos pamokas, bei jos vykdomų įvairių misijų, kurių metu vertinama kaip šalys laikosi TATENA saugos standartų, svarba. Taip pat ne kartą buvo pabrėžta, kad svarbu ne tik sukurti tinkamus branduolinės saugos reikalavimus, bet ir juos įgyvendinti praktikoje.

Konferencijos dalyviai taip pat atkreipė dėmesį, kad branduolinės saugos užtikrinimas ir jos gerinimas –  nenutrūkstamas procesas, kurio metu būtina analizuoti įgytą eksploatavimo patirtį, technologijos pažangą, atliktus tyrimus, pasikeitusius saugos standartus. Svarbiausia laiku imtis būtinų veiksmų: remontuoti įrangą, susidėvėjusią keisti, tobulinti techninės priežiūros procedūras, numatyti reikalingas  mokymo programas, palaikyti tinkamą  darbuotojų kompetencijos lygį.

Svarbu pažymėti, kad įvertinus įgytą patirtį po avarijos Fukušimos Daiči branduolinėje elektrinėje, papildomas saugos įvertinimas 2011 m. buvo atliktas ir galutinai sustabdytoje Ignalinos atominėje elektrinėje (Ignalinos AE). Šis vertinimas parodė, kad Ignalinos AE yra numatytos techninės ir organizacinės priemonės, kuriomis galima būtų valdyti susidariusią situaciją siekiant maksimaliai apsaugoti žmones ir aplinką nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio net ir esant itin nepalankioms gamtos sąlygoms. Be jau esamų priemonių, taip pat numatyta įgyvendinti papildomas saugos gerinimo priemones, kurios padidins Ignalinos atominės elektrinės saugos lygį.

 

Daugiau informacijos (anglų kalba):

 

IAEA: Fukushima Ministerial Conference on Nuclear Safety Closes With Eye To Future