Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

TATENA misijos ekspertai susipažino su VATESI Operacijų centru

Siekiant įvertinti, kaip Lietuva planuoja ir yra pasirengusi reaguoti radiologinių ir branduolinių avarijų atveju, Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) Ekstremaliųjų situacijų operacijų centre (Operacijų centre) apsilankė Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misijos ekspertai.

Ekspertai domėjosi, kaip renkama informacija apie susidariusią padėtį branduoliniame objekte, kaip analizuojama ir prognozuojama avarinės situacijos eiga, prognozuojami radioaktyviųjų medžiagų išmetimai į aplinką, teikiama informacija kitoms institucijoms ir visuomenei.

VATESI Operacijų centras pradeda veikti paskelbus avarinę parengtį. Informuojama TATENA, ES institucijos, informacija keičiamasi pagal ankstyvojo pranešimo konvencijos nuostatas, dvišalius tarpvalstybinius susitarimus.

Siekiant užtikrinti 24 val. per parą ryšį su Lietuvos Respublikos institucijų bei tarptautinių organizacijų avarinės parengties struktūromis, VATESI yra paskirti ankstyvojo pranešimo specialistai, pasirengę bet kuriuo paros metu priimti ar perduoti informaciją apie branduolines ar radiologines avarijas Lietuvoje arba kitose valstybėse. Gavus pranešimą apie branduolinę avariją Lietuvoje arba kitose šalyse, jei tai kelia pavojų Lietuvos gyventojams, VATESI Operacijų centras ne vėliau, kaip po 1 val. yra pasirengęs pradėti veiklą.

Visos Lietuvos atsakingų institucijų pasirengimas reaguoti į radiologines ir branduolines avarijas bus įvertintas specialioje misijos ataskaitoje.