Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Pradedame rengtis TATENA misijai skirtai reguliatoriaus veiklos vertinimui

Rugsėjo 25-27 d. Vilniuje prasideda seminaras kurio metu Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai supažindins su branduolinę ir radiacinę saugą reguliuojančiųjų institucijų savo veiklos vertinimo metodologija.

Pasak VATESI viršininko Michailo Demčenko, tarptautiniu lygiu vykdomas reguliuojančiųjų institucijų veiklos vertinimas ir šios srities ekspertų požiūris iš šalies yra neįkainojami, siekiant atitikti tarptautinės bendruomenės reikalavimus.

Reguliuojančiųjų institucijų veiklos vertinimo (Integrated Regulatory Review Service (IRRS)) misija Lietuvoje yra numatyta 2016 metais. Iki tol, Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) ir kitos institucijos planuoja atlikti savo veiklos vertinimą, numatyti priemones veiklos tobulinimui, jas įgyvendinti bei parengti savo veiklos vertinimo ataskaitą ir pateikti ją TATENA.

TATENA vykdoma branduolinę ir radiacinę saugą reguliuojančiųjų institucijų veiklos vertinimo procedūra yra skirta nustatyti ar branduolinės ir radiacinės saugos reguliavimo infrastruktūra bei reguliuotojų vykdoma veikla atitinka TATENA nustatytus ir tarptautinės bendruomenės pripažintus branduolinės ir radiacinės saugos standartus. IRRS misijos rezultatai parodo, ar šalyje tinkamai užtikrinamas saugos reglamentavimas ir priežiūra.

Periodinis reguliuojančiųjų institucijų veiklos vertinimas yra numatytas 2009 metais priimtoje Europos Sąjungos Tarybos direktyvoje 2009/71/EURATOMAS.

Pasirengime vertinti institucijų veiklą dalyvauja Valstybinės atominės energetikos inspekcijos (VATESI) ir Radiacinės saugos centro (RSC) specialistai.