Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Parengta VATESI 2010 metų veiklos ataskaita

Siūlome susipažinti su Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) 2010 m. veiklos ataskaita. VATESI yra branduolinės energetikos objektų saugos reguliavimo ir priežiūros institucija, kuri užtikrina, kad aplinka ir gyventojai būtų saugūs, o branduolinė veikla vykdoma pagal nustatytus reikalavimus.

 

Praėjusiais metais VATESI specialistai pagrindinį dėmesį skyrė Ignalinos atominės elektrinės (toliau – Ignalinos AE) galutinai sustabdytų blokų saugos priežiūrai, radioaktyviųjų atliekų įrenginių ir saugyklų statybos projektams licencijuoti, branduolinės energetikos teisinės reguliavimo sistemai tobulinti ir personalo mokymams, rengiantis naujos atominės elektrinės projekto priežiūros darbams.

 

2010 m. VATESI specialistai atliko 50 inspekcijų, iš jų – 38 planines inspekcijas, 1 reglamentinį patikrinimą ir 7 techninius patikrinimus bei 4 neplanines inspekcijas. Inspekcijos atliekamos visais licencijuojamos veiklos etapais: vykdant branduolinės energetikos objekto aikštelės įvertinimą, projektavimą, statybą, eksploataciją ar eksploatavimo nutraukimą, vežant branduolines medžiagas ir vykdant jų apskaitą. VATESI inspektoriai taip pat turi teisę inspektuoti organizacijas, teikiančias paslaugas licenciatams.

 

Per 2010 metus peržiūrėjus ir įvertinus Ignalinos AE pateiktus saugą pagrindžiančius dokumentus, buvo išduota viena eksploatavimo nutraukimui svarbi licencija – statyti naują labai mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų saugyklą. Taip pat buvo pakeistos penkios Ignalinos AE išduotos licencijos, susijusios su uždarymo projektais.

 

2010 m. parengti ir pateikti LR Seimui LR branduolinės energijos įstatymo pakeitimo įstatymo projektas, Lietuvos Respublikos branduolinės saugos įstatymo projektas, Lietuvos Respublikos radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimo įstatymo projektas ir su jais susiję kiti įstatymų projektai. Lietuvos Respublikos branduolinės saugos įstatymas ir Lietuvos Respublikos branduolinės energijos įstatymo pakeitimo įstatymo įgyvendins 2009 m. birželio 25 d. Tarybos direktyvą 2009/71/Euratomas, kuria nustatoma Bendrijos branduolinių įrenginių branduolinės saugos sistema. Šiems įstatymams įgyvendinti VATESI turės parengti juos įgyvendinančius teisės aktus.

 

2010 m. patvirtinti šie branduolinės saugos reikalavimai ir taisyklės, susiję su naujos atominės elektrinės projekto įgyvendinimu: Atominių elektrinių aikštelių vertinimo bendrieji reikalavimai, Vadybos sistemos reikalavimai, Atominių elektrinių elektros energijos tiekimo sistemų projektavimas, įrengimas ir eksploatavimas.

 

Naujos atominės elektrinės statyba yra rimtas uždavinys visai valstybinei reguliavimo ir priežiūros sistemai, ypač pagrindinei branduolinės energetikos saugą reguliuojančiai institucijai VATESI – per palyginti trumpą laikotarpį peržiūrėti ir patobulinti egzistuojančius branduolinės saugos reikalavimus, kur reikia, parengti naują teisinę norminę bazę, įdarbinti ir parengti kvalifikuotus specialistus naujos atominės elektrinės projektavimo ir statybos, o vėliau ir eksploatavimo priežiūrai.

 

Taip pat ataskaitoje pristatyta, kaip Lietuva vykdo tarptautinius įsipareigojimus branduolinių medžiagų kontrolės, avarinės parengties srityse, koks tarptautinio bendradarbiavimo indėlis į branduolinės saugos gerinimą.