Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Tęsiami Fukušima Daiči avarijos padarinių likvidavimo darbai

Gegužės 5 d. Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad toliau vyksta avarijos, įvykusios Fukušima Daiči atominėje elektrinėje, padarinių likvidavimo darbai.

 

Balandžio 30 d. Japonijos branduolinės ir pramoninės saugos agentūra NISA nurodė Fukušima Daiči atominę elektrinę eksploatuojančiai organizacijai TEPCO pateikti ataskaitą apie pirminio reaktoriaus korpuso vandens užpildymo poveikį. Taip pat gegužės 2 d. NISA nurodė TEPCO pateikti ataskaitą apie priemones, kurios reikalingos sumažinti branduolinių medžiagų koncentraciją pirmajame Fukušima Daiči atominės elektrinės bloke.

 

TEPCO planuoja įdiegti uždarojo kontūro aušinimą pirmajame Fukušima Daiči atominės elektrinės bloke.

 

Nuo balandžio 25 d. TEPCO aplink Fukušima Daiči atominės elektrinės blokus purškia radionuklidų plitimą sulaikančią medžiagą. Iki gegužės 2 d. išpurkšta 14,300 kv. metrų ploto. Planuojama, kad šie darbai tęsis keletą savaičių.

 

Dozės galia Fukušima Daiči ir Fukušima Daini atominių elektrinių aikštelėse ir už jų ribų mažėja. Gama dozės galia buvo išmatuota visose 47 Japonijos prefektūrose. Didžiausia dozės galia Fukushimos prefektūroje buvo 1,7 mikroSv/val., o Ibaraki prefektūroje – 0,103 mikroSv/val. Likusiose 45 prefektūrose gama dozės galia buvo panaši į tipinį Japonijoje natūralų foną (nuo 0,05 iki 0,1 mikroSv/val).

 

Pateikiami maisto produktų užterštumo stebėjimų rezultatai. Išmatuoti 2461 ėminiai, kurie buvo paimti nuo balandžio 19 d. iki gegužės 3 d. iš 18 Japonijos prefektūrų. 942 ėminiai buvo iš Fukušima prefektūros, kurioje 16 proc. ėminių koncentracijos viršijo Japonijoje nustatytus ribinius aktyvumus. Ibaraki prefektūroje buvo ištirti 442 ėminiai, kurių 11 proc. ėminių koncentracijos viršijo Japonijoje nustatytus ribinius aktyvumus.

 

Dėl minimų įvykių tiesioginės grėsmės Lietuvos gyventojams nėra. VATESI specialistai stebi situaciją, apie kurios pasikeitimus informuosime.