Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Toliau tęsiami Fukušimos Daiči atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavimo darbai

Gegužės 2 d. Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kaip toliau vyksta avarijos, įvykusios Fukušima Daiči atominėje elektrinėje, padarinių likvidavimo darbai.

 

Balandžio 29 d. Fukušima Daiči atominę elektrinę eksploatuojanti organizacija TEPCO patikrino pirmojo bloko vidų nuotoliniu būdu valdomu robotu ir patvirtino, kad reikšmingų vandens nutekėjimų iš pirminio reaktoriaus korpuso nėra.

 

Į pirmąjį Fukušima Daiči atominės elektrinės bloką tęsiamas azoto dujų įleidimas. Azoto dujos naudojamos kaip prevencinė priemonė tam, kad būtų išvengta vandenilio dujų sprogimo.

 

Balandžio 29 d. TEPCO nustatė, kad Fukušima Daiči atominės elektrinės ketvirtojo bloko panaudoto branduolinio kuro baseino vandenyje pagrindiniai radionuklidai yra šie: Cs-134, kurio koncentracija yra 49 Bq/cm3, Cs-137, kurio koncentracija yra 55 Bq/cm3 ir I-131, kurio koncentracija yra 27 Bq/cm3.

 

Dozės galia Fukušima Daiči ir Fukušima Daini atominių elektrinių aikštelėse ir už jų ribų mažėja. Gama dozės galia buvo išmatuota visose 47 Japonijos prefektūrose. Didžiausia dozės galia Fukushimos prefektūroje buvo 1,7 mikroSv/val., o Ibaraki prefektūroje – 0,114 mikroSv/val. Likusiose 45 prefektūrose gama dozės galia buvo panaši į tipinį Japonijoje natūralų foną (nuo 0,05 iki 0,1 mikroSv/val).

 

Nuo balandžio 27 d. buvo panaikinti reikalavimai špinatų platinimui Japonijos Točigi prefektūroje bei lapinių ir garstyčių rūšies daržovių platinimui ir vartojimui kai kuriose Japonijos Fukušima prefektūros apygardose. Nuo gegužės 1 d. panaikinti reikalavimai neapdoroto pieno platinimui Minamisouma ir Kavamata miestuose bei Fukušima prefektūroje.

 

Išlieka balandžio 1 d. paskelbtas draudimas naudoti geriamąjį vandenį kūdikiams Japonijos Iitate gyvenvietėje, kuri yra 40 km į šiaurės vakarus nuo Fukušima Daiči atominės elektrinės. Japonijos Švietimo, kultūros, sporto, mokslo ir technologijos ministerija (MEXT) paskelbė, kad tik trijų geriamojo vandens ėminių iš 47 Japonijos prefektūrų balandžio 28 d. matavimų rezultatai parodė, kad I-131 radionuklido koncentracija buvo didesnė už aptikimo ribą (Tokijuje – 0,14 Bq/kg, Saitama – 0,16 Bq/kg ir Točigi – 0,54 Bq/kg). Cs-134 ir Cs-137 radionuklidų koncentracija ėminiuose buvo mažesnė už aptikimo ribą.

 

Balandžio 30 d. TEPCO įvertino darbuotojų, kurių išorinė apšvita kovo pabaigoje viršijo 100 mSv ribą, skaičių. Dviejų darbuotojų efektinė dozė buvo 200-250 mSv, aštuonių darbuotojų – nuo 150 mSv iki 200 mSv ir vienuolikos darbuotojų – nuo 100 mSv iki 150 mSv. Darbuotojams Japonijoje, dirbantiems avarijos zonoje, apšvitos dozė neturi viršyti 250 mSv.

 

Dėl minimų įvykių tiesioginės grėsmės Lietuvos gyventojams nėra. VATESI specialistai stebi situaciją, apie kurios pasikeitimus informuosime.