Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Tęsiami Fukušima Daiči atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavimo darbai

Balandžio 26 d. Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pateikė atnaujintą informaciją apie tai, kaip tvarkomasi su situacija Fukušima Daiči atominėje elektrinėje, po kovo 11 d. įvykusio žemės drebėjimo.

 

Pranešta, kad vyksta avarijos, įvykusios Fukušima Daiči atominėje elektrinėje, padarinių likvidavimo darbai. Elektrinėms pompoms, kuriomis vanduo yra tiekiamas į pirmojo–trečiojo atominės elektrinės blokų reaktoriaus korpusus, nuo balandžio 25 d. elektros energija tiekiama iš elektros generatoriaus tam, kad būtų sustiprintas išorinis elektros energijos tiekimas.

 

Į pirmąjį Fukušima Daiči atominės elektrinės bloką tęsiamas azoto dujų įleidimas. Azoto dujos naudojamos kaip prevencinė priemonė tam, kad būtų išvengta vandenilio dujų sprogimo.

 

Balandžio 24 d. Fukušima Daiči atominės elektrinės antrojo bloko panaudoto branduolinio kuro baseino temperatūra buvo 20 °C, o trečiojo bloko – 47 °C. Balandžio 25 d. apie 38 kubiniai metrai vandens patiekti į antrojo bloko panaudoto branduolinio kuro baseiną. Šis vanduo reikalingas panaudoto branduolinio kuro aušinimui užtikrinti.

 

Balandžio 23 d. 140 kubinių metrų gėlo vandens buvo patiekta į ketvirtojo bloko panaudoto branduolinio kuro baseiną. Prieš vandens tiekimą baseino temperatūra buvo 83 °C, o po pylimo – 66°C. Balandžio 24 d. 165 kubinių metrų gėlo vandens buvo patiekta į ketvirtojo bloko panaudoto branduolinio kuro baseiną. Prieš vandens tiekimą baseino temperatūra buvo 86 °C, o po pylimo – 81°C.

 

Dozės galia Fukušima Daiči ir Fukušima Daini atominių elektrinių aikštelėse ir už jų ribų mažėja. Gama dozės galia buvo išmatuota visose Japonijos 47 prefektūrose. Didžiausia dozės galia Fukušimos prefektūroje buvo 1,7 mikroSv/val., o Ibaraki prefektūroje – 0,119 mikroSv/val. Likusiose 45 prefektūrose gama dozės galia buvo panaši į tipinį Japonijoje natūralų foną (nuo 0,05 iki 0,1 mikroSv/val).

 

Japonijos Švietimo, kultūros, sporto, mokslo ir technologijos ministerija (MEXT) balandžio 25 d. pranešė, kad įrengs papildomas vandens ėminių ėmimo vietas.

 

Pateikiami maisto produktų užterštumo stebėjimų rezultatai. Balandžio 24 d. išmatuoti 164 ėminiai iš 11 Japonijos prefektūrų. Visų ėminių matavimo rezultatai parodė, kad I-131, Cs-137 ir Cs-134 neaptikta arba jų koncentracijos buvo žemesnės negu Japonijoje nustatyti ribiniai aktyvumai. Balandžio 21 d. 6 ėminiai iš Fukušima prefektūros ėminių rezultatai parodė, kad cezio koncentracija valgomuosiuose rytų Azijos grybuose yra didesnė, negu Japonijoje nustatyti ribiniai aktyvumai. Nuo balandžio 22 d. Japonijos Vyriausybė uždraudė 2011 metų ryžių derliaus kultivavimą „evakuacijos zonose“, „Planuotose evakuacijos zonose“ ir „Pasiruošimo evakuacijai zonose“.

 

„Planuotos evakuacijos zonos“ bus nustatytos kai kuriose Japonijos teritorijose už 20 km nuo Fukušima Daiči atominės elektrinės per vieną mėnesį. „Pasiruošimo evakuacijai zonos“ bus nustatytos nuo 20 km iki 30 km spinduliu aplink Fukušima Daiči atominę elektrinę.

 

Dėl minimų įvykių tiesioginės grėsmės Lietuvos gyventojams nėra. VATESI specialistai stebi situaciją, apie kurios pasikeitimus informuosime.