Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Situacija Japonijos atominėse elektrinėse

Balandžio 21 d. Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kaip toliau vyksta avarijos, įvykusios Fukušima Daiči atominėje elektrinėje kovo 11 d., padarinių likvidavimo darbai.

 

Fukušima Daiči pirmojo – ketvirtojo atominės elektrinės blokų valdymo kambariuose ir kai kuriose turbinų salės patalpose atkurtas apšvietimas.

 

Į pirmąjį Fukušima Daiči atominės elektrinės bloką tęsiamas azoto dujų įleidimas. Azoto dujos leidžiamos kaip prevencinė priemonė tam, kad būtų išvengta vandenilio dujų sprogimo. Reaktoriaus slėgio matavimo prietaisas rodo, jog slėgis didėja. Japonijos Branduolinės ir pramoninės saugos agentūra (NISA) pranešė, kad kai kurie prietaisai gali būti netinkamai veikiantys.

 

Balandžio 20 d. 100 kubinių metrų gėlo vandens buvo patiekta į Fukušima Daiči atominės elektrinės ketvirtojo bloko panaudoto branduolinio kuro baseiną. Šis vanduo reikalingas panaudoto branduolinio kuro aušinimui užtikrinti.

 

Radionuklidais užteršto vandens nutekėjimui į atvirą jūrą sumažinti buvo padėti 62 dideli smėlio maišai aplink Fukušima Daiči atominės elektrinės pietinę dalį. Taip pat 10 smėlio maišų su radionuklidus absorbuojančia medžiaga (ceolitas) buvo padėti už pirmojo–ketvirtojo blokų vandens įleidimo kanalų. Fukušima Daiči atominę elektrinę eksploatuojanti organizacija (TEPCO) planuoja įrengti radionuklidus absorbuojančią įrangą ir plienines plokštes po žeme atominės elektrinės pietinėje pusėje. Taip pat balandžio 20 d. atlikti priemonių, skirtų sustabdyti radioaktyviųjų medžiagų plitimą dirvožemio paviršiuje, patikrinimai. Balandžio 21 d. TEPCO užbaigė darbus, susijusius su vandens nutekėjimo sustabdymu iš Fukušima Daiči atominės elektrinės antrojo bloko.  

 

Dozės galia Fukušima Daiči ir Fukušima Daini atominių elektrinių aikštelėse ir už jų ribų mažėja. Gama dozės galia buvo išmatuota visose Japonijos 47 prefektūrose. Didžiausia dozės galia Fukušimos prefektūroje buvo 1,9 mikroSv/val., o Ibaraki prefektūroje – 0,125 mikroSv/val. Likusiose 45 prefektūrose gama dozės galia buvo panašus į tipinį Japonijoje natūralų foną (nuo 0,05 iki 0,1 mikroSv/val).

 

Balandžio 5 d. Japonijos Švietimo, kultūros, sporto, mokslo ir technologijos ministerija (MEXT) pradėjo programą, kurioje numatoma matuoti dozės galią ore didžiųjų miestų švietimo įstaigų teritorijose naudojant asmeninius elektroninius dozimetrus. Matavimai atlikti Japonijos 54 miestuose. 44 miestuose dozės galia buvo mažesnė už 0,1 mikroSv/val., kituose 10 miestų dozės galia yra apie 0,13 mikroSv/val., išskyrus Fukušima miestą, kuriame dozės galia yra 0,38 mikroSv/val.

 

Pateikiami maisto produktų užterštumo stebėjimų rezultatai. Balandžio 20 d. išmatuoti 103 ėminiai iš 9 Japonijos prefektūrų. 99 ėminių matavimo rezultatai parodė, kad I-131, Cs-137 ir Cs-134 nebuvo aptikta arba jų koncentracijos buvo žemesnės negu Japonijos nustatyti ribiniai aktyvumai. Likusieji 4 ėminių, kurie buvo paimti balandžio 18 d. iš Fukušima prefektūros rezultatai parodė, kad cezio koncentracija lapinėse daržovėse yra didesnė, negu Japonijos nustatyti ribiniai aktyvumai.

 

Nuo balandžio 21 d. 20 km spinduliu aplink Fukušima Daiči atominę elektrinę paskelbta draudžiama teritorija, į kurią pateikimas be leidimų uždraustas.

 

Japonijos Vyriausybės atstovas Edano paskelbė, kad evakuacijos zona aplink Fukušima Daini atominę elektrinę bus sumažinta nuo 10 km. iki 8 km.

 

Dėl minimų įvykių tiesioginės grėsmės Lietuvos gyventojams nėra. VATESI specialistai stebi situaciją, apie kurios pasikeitimus informuosime.