Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Situacija Japonijos atominėse elektrinėse

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pateikė atnaujintus duomenis apie Fukushima Daiichi ir Fukushima Daini atominių elektrinių būklę. Pranešta, kaip tvarkomasi su situacija, kuri kilo po kovo 11 d. įvykusio žemės drebėjimo:

 

Pietinėje Fukushima atominės elektrinės dalyje vyksta barjero statybos darbai tam, kad užkirstų kelią radionuklidais užteršto vandens patekimui į atvirą jūrą.

 

Balandžio 6 d. Fukushima Daiichi atominę elektrinę eksploatuojanti organizacija TEPCO 16.30 val. pradėjo azoto dujų įleidimą į pirmojo bloko reaktoriaus apsauginį gaubtą. Balandžio 6 d. 19.31 val. patvirtinta, kad azoto dujos pasiekė apsauginį gaubtą. Svarstomas azoto dujų įleidimas į antrojo ir trečiojo atominės elektrinės blokų reaktoriaus apsauginius gaubtus. Tai daroma, kad būtų išvengta vandenilio dujų sprogimo.

 

Pranešama, kad dozės galia Fukushima Daiichi ir Fukushima Daini atominių elektrinių aikštelėse mažėja. Dozės galia mažėja ir už atominių elektrinių aikštelių ribų. Gama dozės galia buvo išmatuota visose 47 prefektūrose. Balandžio 6 d. dozės galia Fukushimoje buvo 2,3 mikroSv/val., o Ibaraki prefektūroje – 0,15 mikroSv/val. Likusiose 45 prefektūrose gama dozės galia buvo mažesnė nei 0,1 mikroSv/val. Tipinis natūralus radiacinis fonas Japonijoje yra nuo 0,05 mikroSv/val. iki 0,1 mikroSv/val.

 

Šalia Fukushima Daiichi ir Fukushima Daini atominių elektrinių bei Iwasawa pakrantėse papildomai įrengtos šešios jūros vandens ėminių ėmimo vietos.

 

Maisto produktų ir pieno užterštumo rezultatai parodė, kad aštuonių prefektūrų (Fukushima, Gunma, Hyogo, Ibaraki, Kanagawa, Niigata, Saitama ir Yamagata) 52 ėminiuose iš 78 ėminių I-131, Cs-134 ir Cs-137 radionuklidai nebuvo nustatyti arba jų aktyvumai buvo žemesni, nei Japonijos nustatytas ribinis aktyvumas.

 

Pateikiami plutonio, kuris buvo aptiktas š. m. kovo 25 ir 28 dienomis matavimų rezultatai. Didžiausios plutonio koncentracijos buvo 0,26 Bq/kq Pu-238 ir 0,12 Bq/kg Pu-239,240 Iš septynių ėminių, trijų plutonio koncentracijos buvo mažesnės nei Pu-238 detektuojamas lygis ir keturių ėminių plutonio koncentracijos buvo mažesnės už Pu-239,240 detektuojamus lygius. Vidutinė Pu-239,240 koncentracijos santykio su Pu-238 reikšmė (trijų ėminių) buvo 1,9. Ši reikšmė leidžia daryti prielaidą, kad tai ne reaktoriaus plutonis. Minėtas santykis yra tipinis Japonijos užterštumo dėl branduolinių ginklų bandymų rodiklis.

 

 

Taip pat pranešama, kad Japonijoje balandžio 7 d. 17.32 val. įvyko 7,1 balo stiprumo žemės drebėjimas. Epicentras yra 20 km atstumu nuo Onagawa atominės elektrinės ir apie 120 km atstumu nuo Fukushima Daiichi ir Fukushima Daini atominių elektrinių.

 

Pranešta, kaip šių atominių elektrinių būklę paveikė minimas žemės drebėjimas:

 

Fukushima Daiichi ir Daiini aikštelės radiologinės stebėsenos stotelėse pakitimų nepastebėta.

 

Onagawa atominė elektrinė sustabdyta dėl š. m. kovo 11 d. įvykusio žemės drebėjimo. Patvirtinta, kad dėl š. m. balandžio 7 d. įvykusio žemės drebėjimo dvejais iš trijų elektros kabelių išorinis elektros tiekimas nutrūkęs. Išorinė elektros energija tiekiama trečiuoju elektros kabeliu. Panaudoto branduolinio kuro baseine vėsinimas buvo trumpam sutrikęs, bet vėliau atnaujintas. Aikštelės radiologinės stebėsenos stotelėse pakitimų nepastebėta.

 

Tokai Daini atominė elektrinė sustabdyta dėl š. m. kovo 11 d. įvykusio žemės drebėjimo. Jokių pakitimų į blogąją pusę nepastebėta.

 

Pranešta, kad š. m. balandžio 7 dienai Higashidori atominė elektrinė buvo sustabdyta planiniam remontui. Išorinis elektros energijos tiekimas prarastas ir tiekiama rezervinė elektros energija. Visas branduolinis kuras iš reaktoriaus aktyviosios zonos yra laikomas panaudoto branduolinio kuro baseine, kuris yra aušinamas.

 

Abu Tomari atominės elektrinės blokai buvo eksploatuojami balandžio 7 d. Atominę elektrinę eksploatuojanti organizacija sumažino išgaunamąją galią iki 90 proc.

 

Patvirtinta, kad Rokkasho perdirbimo gamykla ir urano sodrinimo gamykla prarado išorinį elektros energijos tiekimą bei vyksta rezervinės elektros energijos tiekimas.

 

Šiuo metu grėsmės Lietuvos gyventojams dėl minimų įvykių nėra. VATESI specialistai stebi situaciją, apie kurios pasikeitimus informuosime.