Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Vakarų Europos branduolinę saugą reguliuojančiųjų institucijų asociacijos pareiškimas dėl Fukušima branduolinės elektrinės avarijos

2011 m. kovo 22 ir 23 dienomis Helsinkyje susirinko Europos šalių, turinčių branduolines elektrines, branduolinę saugą reguliuojančių institucijų vadovai. Susitikimo metu Vakarų Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų asociacija (WENRA), suprasdama esamą padėtį, aptarė tragiškus įvykius Japonijoje, atkreipdama ypatingą dėmesį į branduolinę saugą reguliuojančių institucijų vaidmenį.

WENRA reiškia gilią užuojautą Japonijos žmonėms ir reiškia susižavėjimą darbuotojų, reaguojančių į įvykius branduolinės jėgainės aikštelėje, pasišventimu. WENRA yra pasirengus suteikti pagalbą, ir taip prisidėti prie reagavimo į įvykį ir mokymosi iš jo.

Šiuo metu avarija vis dar tęsiasi ir reikia atlikti itin daug sudėtingų užduočių siekiant vėl visiškai kontroliuoti branduolinės elektrinės būseną. Ateinančias savaites ar net mėnesius yra būtinas ypatingas atidumas, o avarijos padarinių šalinimas gali trukti dešimtmečius. 

WENRA pripažįsta, kad, nepaisant aukšto Europoje esančių branduolinių elektrinių saugos lygio, atsižvelgiant į fundamentalų branduolinės saugos užtikrinimo principą – nuolatinį saugos gerinimą, yra labai svarbu nedelsiant pasimokyti iš Fukušima avarijos ir toliau siekti aukščiausio branduolinės saugos lygio.

Atsižvelgiant į nacionalines iniciatyvas ir į diskusijas, vykusias Europos Sąjungos energetikos ministrų tarybos susitikime kovo 21 dieną, WENRA siekia nedelsiant pateikti nepriklausomą reguliuojančių institucijų “streso testo” techninį apibrėžimą ir kaip šie bandymai turi būti taikomi branduolinės energetikos objektams visoje Europoje. Sudarant apibrėžimą bus atsižvelgiama į išsamią analizę, kuri buvo atlikta esamiems reaktoriams (parengiant WENRA saugos lygius) ir naujiems reaktoriams (parengiant naujų branduolinių elektrinių saugos tikslus).

Tokio darbo tikslas yra įvertinti, kokie branduolinės saugos pagerinimai gali būti adekvatūs atsižvelgiant į Fukušima avariją pagal dabartinį jos suvokimą. Šių darbų rezultatai bus perduoti Europos Branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupei (ENSREG), siekiant pagelbėti jai atsakyti į Europos Sąjungos tarybos ir Europos Komisijos paklausimus.

Be to, WENRA nariai siūlys siųsti savo branduolinės saugos ekspertus į TATENA avarinio reagavimo centrą, taip siekiant padėti TATENA reaguoti į Fukušima avariją ir galimus ateities įvykius, siekiant suprasti aplinkybes ir būtinas išmokti pamokas bei siekiant užtikrinti oficialios informacijos pateikimą branduolinę saugą reguliuojančioms institucijoms tinkamu laiku.

Apie WENRA

Vakarų Europos šalių branduolinės saugos reguliavimo institucijų asociacija (angl. Western European Nuclear Regulators Association, WENRA) įkurta 1999 metais Europos sąjungos šalių ir Šveicarijos iniciatyva. Pagrindinis šios organizacijos tikslas yra sukurti bendrą šalių požiūrį į branduolinę saugą. Šiuo metu asociacijoje dirba Belgijos, Bulgarijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Italijos, Lietuvos, Olandijos, Prancūzijos, Rumunijos, Slovakijos, Slovėnijos, Suomijos, Švedijos, Šveicarijos, Vengrijos ir Vokietijos branduolinės saugos reguliavimo institucijų atstovai, o stebėtojų teises turi Airijos, Armėnijos, Austrijos, Liuksemburgo, Norvegijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos atstovai. WENRA renginiuose reguliuojančių institucijų atstovai aptaria branduolinės energetikos saugos reguliavimo ir priežiūros klausimus, keičiasi saugos požiūriu svarbia informacija, patirtimi bei numato branduolinės saugos gerinimo kryptis. Asociacijoje taip pat veikia trys darbo grupės – Reaktorių saugos harmonizavimo (angl. RHWG), Eksploatavimo nutraukimo ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo (angl. WGWD), ir Konstrukcijų ir komponentų inspektavimo darbo grupė (angl. WIG). VATESI specialistai dirba visose trijose grupėse.