Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI išdavė leidimą tvarkyti radioaktyvias medžiagas

Balandžio 19 d. Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) išdavė leidimą Ignalinos atominei elektrinei atlikti darbus, susijusius su radioaktyviomis atliekomis (eksploatavimo nutraukimo projektas B19-1). Leidimu suteikta teisė įvežti radioaktyviąsias medžiagas į labai mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų saugyklos aikštelę ir pirmą kartą atlikti bandymus panaudojant branduolinio kuro ciklo medžiagas šioje saugykloje.

 

Vadinamieji karštieji bandymai atliekami, kad Ignalinos atominė elektrinė ir VATESI įsitikintų, kad elektrinė visiškai pasirengusi eksploatuoti objektą pagal nustatytas eksploatavimo sąlygas. Tuo pačiu patikrinama, ar tinkamos eksploatacijos procedūros ir instrukcijos, ar gerai dirba įranga, kai įvedamos radioaktyviosios medžiagos, t. y.  ar viskas vyksta kaip suplanuota ir atitinka eksploatacijos sąlygas. Bandymais įsitikinama, kad naujame objekte viskas vyksta saugiai.

 

Labai mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų saugykla – labai mažo aktyvumo atliekų saugojimui skirta speciali patalpa Ignalinos AE teritorijoje. Saugykloje galės būti patalpinta iki 4 000 m3 radioaktyviųjų atliekų. Galutinai sutvarkytos jos bus tada, kai bus įdėtos į atliekyną su nesudėtingais dirbtiniais (inžineriniais) barjerais. Iš viso labai mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų gali susidaryti iki 60 000 m3. Pripildžius saugyklą šios radioaktyviosios atliekos turės būti vežamos į specialų atliekyną kas 2 metus.