Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo direktyvos projektas

Lapkričio 3 d. Europos Komisija pateikė Tarybai Panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo direktyvos projektą. Šis dokumentas yra svarbiausias Europos Sąjungos teisės aktas panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo srityje. Šia direktyva siekiama sukurti Bendrijos panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų atsakingo tvarkymo užtikrinimo sistemą; užtikrinti, kad valstybės narės numatytų reikiamas nacionalines panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo aukšto lygio saugos užtikrinimo priemones, kad darbuotojai ir plačioji visuomenė būtų apsaugoti nuo jonizuojančiosios spinduliuotės keliamo pavojaus. Direktyva remiamas ir skatinamas visuomenės informavimas apie panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymą ir dalyvavimas susijusioje veikloje. Priėmus direktyvą, TATENA saugos standartai Europos Sąjungoje taps teisiškai įpareigojantys. 

 

Vienas pagrindinių principų taikomų panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo srityje yra užtikrinti, kad ateities kartoms nebūtų nepagrįstai užkraunama našta. Viso pasaulio specialistai sutaria, kad panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų saugojimas yra tik tarpinis sprendimas. Nepaisant šių nuostatų, dauguma šalių vis dar nėra priėmusios svarbiausių sprendimų dėl panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo. Tai ypač taikytina panaudotam branduoliniam kurui ir didelio radioaktyvumo atliekoms – tik kelios valstybės narės turi veiksmingas programas. Siekiant pakeisti padėtį, būtina prisiimti politinius įsipareigojimus, informuoti visuomenę ir užtikrinti jos dalyvavimą priimant sprendimus, taip pat skirti pakankamai mokslinių, techninių ir finansinių išteklių. Todėl Direktyva valstybės narės raginamos pateikti nacionalines programas, kuriose būtų nurodyta, kada, kur ir kaip jos statys bei tvarkys radioaktyviųjų atliekų kapinynus.

 

Tikimasi, kad Komisija patvirtins Direktyvą 2011 metais, o perkėlus Direktyvos nuostatas į šalių narių nacionalinę teisę panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo programos turi būti parengtos iki 2015.