Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Parengta VATESI 2009 metų veiklos ataskaita

Siūlome susipažinti su Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) 2009 m. veiklos ataskaita. VATESI yra branduolinės energetikos objektų saugos reguliavimo ir priežiūros institucija, kuri užtikrina, kad aplinka ir gyventojai būtų saugūs, o branduolinė veikla vykdoma pagal nustatytus reikalavimus.

 

Vienas iš svarbiausių VATESI darbų 2009 metais buvo vienintelio veikiančio Ignalinos atominės elektrinės 2-ojo bloko priežiūra, kuris buvo galutinai sustabdytas 2009 m. gruodžio 31 d. pagal Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą protokolą. 2009 m. Ignalinos AE buvo eksploatuojama saugiai – neužfiksuota aukštesnių negu nulinio lygio pagal TATENA Tarptautinę branduolinių įvykių skalę (INES) sutrikimų, darbuotojų apšvita neviršijo nustatytų normų, nebuvo nustatyta neleistino poveikio gyventojams ir aplinkai (skyrius „Ignalinos atominės elektrinės sauga“).

 

Taip pat ataskaitoje pristatoma kokius darbus VATESI atliko rengiantis Ignalinos atominės elektrinės uždarymui. VATESI licencijuoja šią veiklą, nagrinėja projektus, kuriuose numatyti eksploatavimo nutraukimo darbai, organizuoja branduolinės saugos projektų ekspertizes. Per 2009 metus, peržiūrėjus ir įvertinus Ignalinos AE pateiktus saugą pagrindžiančius dokumentus, buvo išduotos dvi eksploatavimo nutraukimui svarbios licencijos – statyti naują panaudoto branduolinio kuro saugyklą ir kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginius bei saugyklas (poskyris „Radioaktyviųjų atliekų tvarkymas“).

 

Dar viena svarbi institucijos veiklos sritis – pasirengimas naujos atominės elektrinės projekto įgyvendinimui. 2009 m. sausio mėn. VATESI suderino naujos atominės elektrinės Lietuvoje poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą (toliau – PAV ataskaitą). 2009 m. sausio mėn. VATESI su Aplinkos ministerija ir Radiacinės saugos centru organizavo specialią Tarptautinės atominės energetikos agentūros (toliau – TATENA) ekspertų misiją Lietuvoje. TATENA ekspertai konstatavo, kad poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje pakanka pateiktos informacijos ir duomenų, kad būtų galima priimti sprendimą dėl veiklos leistinumo poveikio aplinkai požiūriu, ir PAV ataskaitą įvertino teigiamai.

 

Taip pat VATESI parengė LR branduolinės saugos įstatymo koncepciją, kurios pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad branduolinės saugos reguliavimo ir priežiūros sistema Lietuvoje taptų veiksmingesnė, skaidresnė ir efektyvesnė, turėtų lankstesnę finansavimo sistemą bei aiškiai nustatytus priežiūros ir poveikio priemonių mechanizmus. Ši koncepcija buvo patvirtinta 2009 m. lapkričio mėn. bei pradėtas rengti Lietuvos Respublikos branduolinės saugos įstatymo projektas, kurį numatoma patvirtinti 2010 m.

 

Taip pat ataskaitoje pristatyta, kaip Lietuva vykdo tarptautinius įsipareigojimus branduolinių medžiagų kontrolės, avarinės parengties srityse, koks mokslo ir techninės paramos organizacijų indėlis į branduolinės saugos gerinimą.