Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI specialistai dalyvavo Europos Komisijos avarinės parengties pratybose

Liepos 8 d. Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) specialistai dalyvavo Europos Komisijos (EK) organizuojamose avarinės parengties pratybose.

 

Šių pratybų tikslas buvo patikrinti Europos Sąjungos narių – valstybių pasirengimą laiku ir tinkamai reaguoti į galimas branduolines ar radiologines avarijas, naudojantis EK ankstyvojo perspėjimo apie branduolines bei radiologines avarijas sistema ECURIE.

 

Siekiant kuo objektyviau patikrinti atsakingos institucijos personalo žinias, gebėjimus bei operatyvų reagavimą, pratybų scenarijus bei būsima įvykių eiga iš anksto neskelbiami. Šių pratybų scenarijus buvo susijęs su branduoline avarija Vokietijos Brokdorfo atominėje elektrinėje. VATESI, būdama pratybų koordinatore, sukvietė savo avarinį centrą. Buvo įvertinta gauta informacija, kuri buvo pateikta Lietuvos institucijoms bei EK, teiktos konsultacijos bei konsultuotasi su minėtomis organizacijomis, kurios irgi dalyvavo pratybose. Pratybų metu VATESI specialistai stebėjo ir analizavo informaciją apie susidariusią padėtį atominėje elektrinėje.

 

Lietuva yra pasirašiusi ankstyvojo perspėjimo apie branduolines avarijas konvenciją. VATESI, būdama atsakinga už šios konvencijos nuostatų įgyvendinimą, privalo užtikrinti 24 val. per parą ryšį su LR institucijų bei tarptautinių organizacijų avarinės parengties struktūromis, bet kuriuo paros metu priimti ar perduoti informaciją apie branduolines ar radiologines avarijas Lietuvoje arba kitose valstybėse.