Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

TATENA ekspertų misijos VATESI rezultatai

2010 m. gegužės 24-27 dienomis VATESI kvietimu Lietuvoje lankėsi Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) suformuota ekspertų grupė. Jų vizito tikslas – pateikti rekomendacijas ir pasiūlymus dėl VATESI naujai rengiamų branduolinę saugą reglamentuojančių normatyvinių techninių dokumentų projektų „Bendrieji atominių elektrinių saugos užtikrinimo reikalavimai“, „Atominių elektrinių reaktoriaus aušinimo sistemų projektavimo taisyklės“ bei „Atominių elektrinių elektros energijos tiekimo sistemų projektavimo, įrengimo ir eksploatavimo taisyklės“.

Pirmąją susitikimo dieną VATESI specialistai trumpai supažindino ekspertus su esama situacija branduolinės energetikos sektoriuje, pristatė kokie svarbiausi branduolinės saugos reikalavimai ir taisyklės yra rengiami bei bus taikomi naujos atominės elektrinės licencijavimo metu, išsakė ko tikimasi iš šios misijos, detaliau supažindino su „Bendrųjų atominių elektrinių saugos užtikrinimo reikalavimų“, „Atominių elektrinių reaktoriaus aušinimo sistemų projektavimo taisyklių“ bei „Atominių elektrinių elektros energijos tiekimo sistemų projektavimo, įrengimo ir eksploatavimo taisyklių“ projektų rengimu. TATENA ekspertai savo ruožtu pristatė, kaip bus atliekama VATESI naujai rengiamų branduolinę saugą reglamentuojančių normatyvinių techninių dokumentų projektų peržiūra, kaip vyksta TATENA saugos reikalavimų „Atominių elektrinių sauga: projektavimas“ (NS-R-1) atnaujinimo procesas, vyko diskusijos kitais klausimais. Po šios įžanginės dalies buvo sudarytos trys darbo grupės, kuriose tiek pirmąją dieną, tiek antrąją ir trečiąją, buvo diskutuojama, kaip būtų galima patobulinti VATESI rengiamų dokumentų projektus, atsižvelgiant į TATENA saugos standartus ir kitą gerąją praktiką.

Paskutinę dieną ekspertai parengė misijos ataskaitos projektą, kuriame pateikė atliktos misijos rezultatus – pastebėjimus, išvadas bei kitą informaciją. Svarbu paminėti, kad ekspertai pripažino, kad VATESI naujai rengiami branduolinę saugą reglamentuojantys normatyvinių techninių dokumentų projektai atitinka TATENA saugos standartus. VATESI susipažino su pirminiais misijos rezultatais, kurie kartu su ekspertais buvo aptarti vizito pabaigoje.

VATESI padėkojo ekspertams už jų atliktą kruopštų darbą, suteiktas žinias bei perduotą patirtį. Artimiausiu metu TATENA ekspertai pateiks VATESI galutinę misijos ataskaitą. Atsižvelgiant į ataskaitoje pateiktas rekomendacijas ir pasiūlymus VATESI tobulins rengiamus dokumentus ir prireikus organizuos panašias misijas ateityje.