Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI vadovybės vizitas Ignalinos atominėje elektrinėje

Gruodžio 29 d. Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininko pavaduotojas Michailas Demčenko ir Branduolinės saugos departamento direktorius Sigitas Šlepavičius apsilankė Ignalinos AE.

 

Vizito metu VATESI atstovai susitiko su Ignalinos AE vadovybe bei VATESI Priežiūros skyriaus, kuris yra elektrinėje, darbuotojais ir su jais aptarė saugaus 2-ojo energijos bloko galutinio sustabdymo 2009 m. gruodžio 31 d. užtikrinimo klausimus.

 

Ignalinos AE vadovybė pristatė pasirengimą 2-ojo energijos bloko sustabdymui: generalinio direktoriaus įsakymu patvirtinta reaktoriaus galios mažinimo tvarka iki visiško sustabdymo. Ignalinos AE patikino, kad reaktorius bus stabdomas vadovaujantis galiojančiomis saugaus eksploatavimo procedūromis. Sustabdžius energijos bloką, Ignalinos AE vadovybė informuos Energetikos ministeriją bei VATESI. Sustabdymo metu Ignalinos AE bus organizuotas VATESI Priežiūros skyriaus darbuotojų budėjimas.

 

Vėliau panaudotas branduolinis kuras iš reaktoriaus bus iškraunamas į baseinus, kur toliau bus ataušinamas. Apie 2016 m. šis kuras turės būti perkeltas į saugyklas.

 

VATESI vykdys Ignalinos AE eksploatavimo užbaigimo ir nutraukimo darbų saugos priežiūrą. Pagrindiniai VATESI priežiūros darbai bus susiję su radioaktyvių atliekų tvarkymu, parengimu saugoti (vėliau – laidoti) bei Ignalinos AE radioaktyviomis medžiagomis užterštos įrangos išmontavimu ir dezaktyvavimu. Taip pat turės būti užtikrinta elektrinės fizinė ir priešgaisrinė sauga, apskaitomos branduolinės medžiagos bei atliekami kiti branduolinės saugos ar radiacinės apsaugos atžvilgiu pavojingi darbai.

 

VATESI misija yra vykdyti branduolinės energetikos objektų saugos valstybinį reguliavimą ir priežiūrą, siekiant apsaugoti visuomenę bei aplinką nuo branduolinių ir radiologinių įvykių bei avarijų žalingo poveikio.