Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Iškrautas visas branduolinis kuras iš Ignalinos AE 1-ojo energijos bloko reaktoriaus

Valstybinė atominė energetikos saugos inspekcija (VATESI) gavo pranešimą iš VĮ „Ignalinos atominė elektrinė“, kad buvo sėkmingai užbaigtas vienas svarbiausių Ignalinos AE 1-ojo energijos bloko eksploatavimo užbaigimo etapų: 2009 m. gruodžio 14 d. iš sustabdyto 1-ojo bloko reaktoriaus buvo iškrautas visas branduolinis kuras.

 

Iš 2004 m. pabaigoje sustabdyto 1-ojo energijos bloko iškrautos visos 1660 branduolinio kuro rinklės. Didžioji jų dalis buvo pervežta į 2-ąjį bloką, kita dalis – patalpinta į panaudoto branduolinio kuro išlaikymui skirtus vandens baseinus, kur bus laikomos iki patalpinimo į specialius konteinerius ir išvežimo iš bloko į saugyklą.

 

Išvežus specialiuose konteineriuose patalpintą branduolinį kurą iš bloko, pagal su VATESI suderintus darbų saugos pagrindinimo dokumentus, gali būti vykdomi kiti eksploatavimo nutraukimo darbai: įrangos išmontavimas, dezaktyvavimas, susidariusių radioaktyviųjų atliekų tvarkymas.

 

Visuose 1-ojo bloko eksploatavimo užbaigimo ir nutraukimo etapuose VATESI vertins technologinių projektų saugos pagrindimo dokumentus, vykdys inspekcijas bei patikrinimus, kad ir toliau būtų tinkamai užtikrinta žmonių ir aplinkos apsauga nuo galimo žalingo jonizuojančios spinduliuotės poveikio.