Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI atsakinga už Branduolinės saugos direktyvos perkėlimą į Lietuvos Respublikos nacionalinę teisę

2009 m. birželio 25 d. buvo patvirtinta Europos Sąjungos (toliau – ES) Tarybos direktyva 2009/71/Euratomas (toliau – Direktyva), kuria nustatoma Bendrijos branduolinių įrenginių branduolinės saugos sistema. 2009 m. liepos 2 d. ši Direktyva buvo paskelbta ES oficialiame leidinyje ir įsigaliojo liepos 22 d. Branduolinės saugos direktyvos priėmimas yra svarus žingsnis kuriant bendrą teisinį pagrindą ir stiprią branduolinės saugos kultūrą Europoje.

 

Šios Direktyvos pagrindiniai tikslai yra:

* nustatyti Bendrijos sistemą, kuria būtų užtikrinamas ir skatinamas nuolatinis branduolinės saugos bei jos reguliavimo gerinimas;

*užtikrinti, kad ES valstybės narės nustatytų tinkamas nacionalines priemones, skirtas aukšto lygio branduolinei saugai užtikrinti, siekiant apsaugoti darbuotojus, visuomenę bei aplinką nuo branduolinių įrenginių skleidžiamos jonizuojančiosios spinduliuotės keliamo pavojaus.

 

Kadangi Europoje bei visame pasaulyje didėja domėjimasis branduoline energija, Bendrijoje svarbu užtikrinti aukšto lygio branduolinę saugą, kuri būtų garantuojama privalomomis taisyklėmis. Direktyvoje yra nustatyta, kad ES valstybės narės iki 2011 m. liepos 22 d. turi priimti įstatymus bei kitus teisės aktus, būtinus šios direktyvos įgyvendinimui. Lietuvos Respublikoje atsakinga už šios Direktyvos įgyvendinimą yra paskirta VATESI. Būdama įgaliota institucija, VATESI rengia Lietuvos Respublikos branduolinės saugos įstatymo projektą, kuris iš esmės perkels Direktyvą į nacionalinę teisę. Šiam tikslui yra suburta Lietuvos Respublikos branduolinės saugos įstatymo projekto rengėjų grupė iš VATESI bei kitų institucijų šios srities specialistų, kurie intensyviai dirba siekiant laiku įvykdyti visus priskirtus įsipareigojimus, susijusius su tinkamu Direktyvos perkėlimu į Lietuvos Respublikos nacionalinę teisę.

 

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija yra branduolinės energetikos objektų saugos reguliavimo ir priežiūros institucija.