Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Parengta VATESI 2008 metų veiklos ataskaita

Siūlome susipažinti su Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) 2008 m. veiklos ataskaita, kuri išleista lietuvių ir anglų kalbomis. VATESI yra branduolinės energetikos objektų saugos reguliavimo ir priežiūros institucija, kuri užtikrina, kad aplinka ir gyventojai būtų saugūs, o branduolinė veikla vykdoma pagal nustatytus reikalavimus.

 

Vienas iš svarbiausių VATESI darbų 2008 metais buvo vienintelio veikiančio Ignalinos atominės elektrinės 2-ojo bloko priežiūra: atliktos inspekcijos, priimti sprendimai dėl licencijų išdavimo ir prižiūrima licencijuojama veikla, taip pat stebima, kaip Ignalinos atominėje elektrinėje įdiegiamos bei veikia saugos sistemos (skyrius „Ignalinos atominės elektrinės sauga“).

 

Taip pat ataskaitoje pristatoma kokius darbus VATESI atliko rengiantis Ignalinos atominės elektrinės uždarymui. VATESI licencijuoja šią veiklą, nagrinėja projektus, kuriuose numatyti eksploatavimo nutraukimo darbai, organizuoja branduolinės saugos projektų ekspertizes. Analizuojami ir derinami įvairūs eksploatavimo nutraukimo projektai, pavyzdžiui, panaudoto branduolinio kuro saugyklos, radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginių bei saugyklų įrengimo. Be šių ir kitų įgyvendintų projektų nebus galima pradėti pagrindinių Ignalinos atominės elektrinės išmontavimo darbų (poskyris „Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo priežiūra“).

 

Dar viena svarbi institucijos veiklos sritis – pasirengimas naujos atominės elektrinės projekto įgyvendinimui: pasikeitė VATESI organizacinė struktūra, inicijuojami VATESI veiklos kokybei gerinti būtini projektai, rengiami teisės aktų projektai, kurie bus privalomi statant naują atominę elektrinę (skyriai/poskyriai „Nauja organizacinė VATESI struktūra“, „Naujos atominės elektrinės projekto parengiamieji darbai“). 

 

Taip pat ataskaitoje pristatyta, kaip Lietuva vykdo tarptautinius įsipareigojimus branduolinių medžiagų kontrolės, avarinės parengties srityse, koks mokslo ir techninės paramos organizacijų indėlis į branduolinės saugos gerinimą.