Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduoliniuose objektuose

Zaporižios atominė elektrinė (Lrt.lt nuotr.)

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Rusijos Federacijos karinių pajėgų užgrobtoje Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) saugos situacija išlieka sudėtinga, nors šios elektrinės visi branduoliniai reaktoriai yra sustabdyti ir elektra negaminama.

Zaporižios AE aikštelėje nuolat dirba rotuojamos Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misijos ekspertai, kurie siekia stebėti ir vertinti elektrinės konstrukcijų, sistemų ir komponentų būklę bei jų techninę priežiūrą, darbuotojų galimybes ir gebėjimą vykdyti savo funkcijas, kitus saugai svarbius aspektus, taip pat siekia įvertinti, kaip laikomasi TATENA generalinio direktoriaus suformuluotų penkių saugos ir saugumo principų, kurių būtina laikytis norint išvengti katastrofinio incidento.

Nepaisant to, kad Zaporižios AE yra sustabdyta, joje turi būti užtikrintas reikiamas skaičius kvalifikuotų darbuotojų, ir tai, kaip pabrėžia TATENA generalinis direktorius, dėl susiklosčiusios situacijos yra didelė problema.

TATENA ekspertai vykdo saugai svarbių įrenginių apžiūras ir apėjimus, tačiau jie ir toliau negali patekti į visus norimus pastatus ir patalpas, siekiant įvertinti įrenginių būklę ir tai, ar pastatai ir patalpos nėra naudojami kaip bazė karinei technikai ar personalui.

Pastarąją savaitę TATENA ekspertai ir toliau girdėjo sprogimus ZAE aplinkoje, nuolat primindami apie galimą pavojų branduolinei saugai ir saugumui. Vadovaudamasis penkiais saugos ir saugumo principais, M. Grossi dar kartą ragina visas šalis susilaikyti nuo bet kokių karinių veiksmų, galinčių kelti grėsmę didžiausiai Europoje atominei elektrinei.

TATENA ekspertai taip pat apsilankė Enerhodaro miesto, kuriame gyvena didžioji dalis ZAE darbuotojų, vietose, kur, anot Rusijos Federacijos pareiškimo, iš Ukrainos pusės buvo įvykdyta dronų ataka. Nuvykus į šias vietas buvo pastebėti sugriovimai, išdaužti langai, tačiau dronų nuolaužų nesimatė.

Kitose Ukrainos atominėse elektrinėse – Rivnės, Khmelnickio, Pietų Ukrainos ir nebeveikiančioje Čornobylio elektrinėje situacija sąlyginai rami, tačiau Rivnės ir Khmelnickio elektrinėse dirbantys TATENA ekspertai vasario 9 ir 15 dienomis turėjo slėptis priedangose dėl paskelbto oro pavojaus.

Zaporižės atominė elektrinė yra okupuota Rusijos Federacijos karinių pajėgų nuo 2022 m. kovo 3 d. ir Rusija mėgina perimti šios elektrinės kontrolę. Ukrainoje 2023 m. birželio 6 d. sugriuvus Kahovkos užtvankai, kuri buvo pastatyta ant Dniepro upės, galimybės šiai elektrinei gaminti elektros energiją nebėra, nes Kahovkos vandens rezervuaras buvo naudojamas atominės elektrinės technologinėms reikmėms kaip galutinis šilumos sugėriklis. Dėl karo veiksmų ši elektrinė ne kartą buvo praradusi išorinį elektros energijos tiekimą.

Neveikianti Čornobylio atominė elektrinė ir visa atskirties zona buvo okupuota Rusijos Federacijos karinių pajėgų 2022 m. vasario 24 d. ir atlaisvinta tų pačių metų kovo 31 d. Šiuo metu ji yra pilnai kontroliuojama Ukrainos.

Rivnės, Khmelnickio ir Pietų Ukrainos atominės elektrinės yra pilnai kontroliuojamos Ukrainos, tačiau jų apylinkėse ne kartą pastebėtos lekiančios sparnuotosios raketos, skelbtas oro pavojus, bet tiesioginių išpuolių nebuvo.

Rusijos Federacija vykdė karinius išpuolius prieš kitus Ukrainos branduolinės energetikos bei radioaktyviųjų medžiagų saugojimo ir tvarkymo objektus Kijevo ir Charkovo srityse, yra okupavusi tokius objektus Kryme.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.