Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Ukrainos ir Lietuvos branduolinę saugą reguliuojančios institucijos keičiasi patirtimi eksploatavimo nutraukimo reguliavimo srityje

Lietuvos ir Ukrainos vėliavėlės (URM nuotrauka)

2024 m. vasario 7 d. nuotoliniame susitikime tarp Ukrainos (SNRIU) ir Lietuvos (VATESI) branduolinę saugą reguliuojančių institucijų buvo aptarti branduolinės energetikos objektų saugaus eksploatavimo nutraukimo reguliavimo klausimai.

SNRIU atstovai informavo, kad Ukrainoje vienintelė atominė elektrinė, kurioje vykdomas eksploatavimo nutraukimas, yra Čornobylio AE. Jos 1–3 energijos blokai yra galutinai sustabdyti, o 4-asis energijos blokas, kuriame įvyko avarija, yra uždengtas apsauginiu gaubtu. Kitos atominės elektrinės yra eksploatuojamos.

2016 m. visas panaudotas branduolinis kuras iš Čornobylio AE 1–3 energijos blokų buvo perkeltas į šlapiojo tipo panaudoto branduolinio kuro saugyklą. Dalis panaudoto branduolinio kuro iš šlapiojo tipo saugyklos yra perkelta į sausojo tipo saugyklą, tačiau kuro perkėlimo darbai buvo sustabdyti dėl Rusijos pradėtų karinių veiksmų.

Eksploatavimo nutraukimas Čornobylio AE planuojamas pagal atidėto išmontavimo strategiją. Tai reiškia, kad plataus masto įrenginių išmontavimo darbus planuojama pradėti 2045 metais. Iki tol bus atliekami sistemų, kurios užtikrins saugų 1–3 energijos blokų būklės palaikymą, rekonstrukcijos darbai, sistemų, kurios nebeatlieka saugos užtikrinimo funkcijų, išmontavimas bei kiti darbai. Be to, SNRIU atstovai informavo apie pastatytus radioaktyvių atliekų tvarkymo įrenginius.

2022 m. vasario 24 d. Rusijai pradėjus karinius veiksmus Ukrainos teritorijoje, Čornobylio AE aikštelė ir visa atskirties zona buvo užgrobta ir atlaisvinta 2022 m. kovo pabaigoje. SNRIU atstovai informavo apie per tą laikotarpį Rusijos kariuomenės veiksmų padarytą žalą, kuri sutrikdė įprastą saugyklų ir branduolinių įrenginių darbą bei su tuo susijusius reguliavimo iššūkius, bei priemones, kurias vykdė SNRIU šiuos iššūkius įveikiant. Su tokiais piktavališkais veiksmais nebuvo susidūrę jokios kitos šalies branduolinės energetikos objektai ir reguliuojančios institucijos.

Pristatydami Lietuvos patirtį eksploatavimo nutraukimo srityje VATESI atstovai pasakojo, kad Lietuvoje veikia teisinio reglamentavimo sistema, pagal kurią yra autorizuojama Ignalinos atominės elektrinės įrenginių išmontavimo ir dezaktyvavimo veikla. Taip pat, kaip vykdomas atliekamų radiologinio apibūdinimo darbų autorizavimas (derinant atitinkamas radiologinio apibūdinimo programas ir ataskaitas, radiologinio apibūdinimo metodikas ir aprašus), siekiant apibūdinti radioaktyviąsias atliekas, ar atlikti aikštelės, pastatų ir kitų inžinerinių statinių radiologinės kontrolės nutraukimą.

Taip pat VATESI atstovai pristatė, kaip modifikacijų procesas taikomas derinant neužterštų radionuklidais įrenginių išmontavimo bei taip vadinamų švarių (neturėjusių galimybės būti užterštais, ar jau atlikus radiologinius tyrimus ir išlaisvintus nuo kontrolės radiacinės saugos požiūriu) pastatų griovimui.

Modifikacijų procedūros taikomos ir vykdant VĮ Ignalinos atominės elektrinės  organizacinės struktūros pakeitimus, jei tie pakeitimai susiję su saugai svarbių pareigybių pavaldumo, atsakomybių ir funkcijų pakeitimu.

VATESI specialistai atkreipė dėmesį į kitus saugai užtikrinti svarbius aspektus (senėjimo valdymą, saugos kultūrą ir darbuotojų kvalifikacijos užtikrinimą eksploatuojančioje organizacijoje) ir kaip juos prižiūri VATESI. Pateikta apibendrinta informacija apie VATESI atliekamus patikrinimus.

Susitikimo pabaigoje sutarta ateityje taip pat glaudžiai bendradarbiauti, keičiantis aktualia saugos reguliavimo patirtimi eksploatavimo nutraukimo ir kitose srityse.