Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduoliniuose objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) situacija išlieka sudėtinga Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą.

TATENA generalinis direktorius R. Grossi informavo, kad kartu su TATENA ekspertų komanda vyksta į Zaporižios AE aptarti ir įvertinti svarbius klausimus ir naujausius pokyčius, susijusius su keblia branduolinės saugos ir saugumo situacija šioje elektrinėje, įskaitant sumažėjusį darbuotojų skaičių. Nors visi šeši ZAE energijos blokų reaktoriai jau beveik 18 mėnesių yra sustabdyti ir negamina elektros, jos teritorijoje yra didelis kiekis branduolinio kuro, todėl ir toliau būtina užtikrinti tinkamas tiek branduolinės saugos, įskaitant jo aušinimą, tiek ir saugumo priemones. Taip pat vizito metu ketinama aptarti ZAE įrangos techninės priežiūros klausimą.

Prieš vizitą į ZAE, R. Grossi vasario 6 d. lankysis Kyjive, kur susitiks su aukšto lygio Ukrainos pareigūnais.

Praėjusią savaitę TATENA ekspertai apžiūrėjo ZAE teritoriją, apsilankė 1-ojo energijos bloko reaktoriaus salėje ir saugos sistemų patalpose, kai kuriose iš jų pastebėjo boro rūgšties nuosėdų. Anksčiau boro rūgšties nuosėdos pastebėtos 3-ajame ir 6-ajame energijos blokuose. Pirminiame aušale reaktoriaus reaktyvumui valdyti yra naudojamas boruotas vanduo.

Ekspertai aikštelėje atliko radiacijos stebėsenos matavimus ir patvirtino, kad radiacijos lygis yra normalus.

Praėjusį pirmadienį TATENA ekspertai taip pat stebėjo naujųjų dyzelinių garo generatorių (DSG) paleidimo darbus ir pranešė, kad jie pradėjo veikti. Ekspertai buvo informuoti, kad DSG gaminamas garas bus naudojamas skystosioms radioaktyvioms atliekoms apdoroti.

Anksčiau šią savaitę ZAE pranešė  TATENA ekspertams, kad „Rosatom“ valdomų branduolinių elektrinių įprastas darbuotojų skaičius yra gerokai mažesnis nei atitinkamas darbuotojų skaičius Ukrainoje. TATENA ekspertai buvo informuoti, kad šiuo metu ZAE dirba 4500 „Rosatom“ darbuotojų ir svarstomos 940 paraiškos. Prieš prasidedant karinei agresijai,  ZAE dirbo apie 11500 darbuotojų.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.