Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduoliniuose objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) situacija išlieka sudėtinga Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą.

Zaporižios AE kelioms valandoms buvo neprieinamas rezervinis elektros energijos tiekimas dėl užfiksuotų gedimų dviejuose rezerviniuose transformatoriuose. Ši problema buvo išspręsta prijungus kitus du rezervinius transformatorius. Išorinio elektros tiekimo patikimumo problema ir toliau išlieka labai rimta, nes prieš Rusijos karinės agresijos pradžią Zaporižios AE buvo aprūpinta keturiomis 750 kV (dabar veikia tik viena) ir šešiomis rezervinėmis 330 kV (dabar veikia tik viena) elektros linijomis.

Praėjusią savaitę TATENA ekspertams buvo pristatyti planuojami ZAE 2024 m. įrangos techninės priežiūros darbai, kurie yra labai svarbūs branduolinei saugai ir saugumui užtikrinti. ZAE atstovai informavo TATENA ekspertus, kad prioritetas teikiamas saugos sistemų techninei priežiūrai, taip pat tiems techninės priežiūros darbams, kurie nebuvo atlikti praėjusiais metais. Nors TATENA ekspertai negavo techninės priežiūros darbų plano kopijos ir detalesnio įvertinimo negalės atlikti, tačiau ir turima informacija leidžia daryti išvadą, kad 2024 m. ZAE nebus atlikti visi būtini techninės priežiūros darbai.

Praėjusią savaitę gavę leidimą patekti į 6-ojo energijos bloko reaktoriaus salę, TATENA ekspertai vis dar siekia patekti į kitų reaktorių sales, taip pat į visų šešių turbinų salių dalis, kuriose jiems dar nepavyko apsilankyti, ir ant kai kurių reaktorių pastatų stogų.

TATENA ekspertai apsilankė visų šešių pagrindinių valdymo skydų patalpose, tačiau jiems nebuvo sudaryta galimybė pakalbėti su ten dirbančiais specialistais ir aptarti jų kompetencijos bei patirties klausimus.

Išilgai ZAE perimetro, buferinėje zonoje tarp objekto vidinės ir išorinės tvorų, esančios minos, kurias anksčiau buvo pastebėję TATENA ekspertai ir kurios buvo pašalintos 2023 m. lapkričio mėn., dabar vėl yra vietoje. Tai yra ribotos prieigos zona, į kurią negali patekti eksploatuojantis elektrinės personalas. TATENA generalinis direktorius M. Grossi pakartojo, kad minų buvimas pažeidžia TATENA saugos ir saugumo standartus.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.