Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduoliniuose objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) situacija išlieka sudėtinga Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą.

2024-01-11 sėkmingai įvyko Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertų rotacija Zaporižios AE. Tai jau penkioliktoji ekspertų grupė, atvykusi į elektrinę nuo 2022 m. rugsėjo mėn.

 

Nepaisant to, TATENA ekspertams vis dar nesuteikta galimybė patekti į Zaporižios AE 1-ojo, 2-ojo ir 6-ojo energijos blokų reaktorių pastatus.

Šią savaitę TATENA ekspertai pateko į Zaporižios AE 3-iojo ir 4-ojo energijos blokų siurblines ir pagrindines 1–6 energijos blokų valdymo patalpas. Visi devyni elektrinėje įrengti mobilieji dyzeliniai katilai praėjusią savaitę buvo naudojami papildomiems šildymo poreikiams žiemą užtikrinti.

 

Žiemos orams vėstant, TATENA ekspertai pranešė, kad rytais aplinkos temperatūra nukrito iki -10°C, tačiau toks temperatūros kritimas neturėjo įtakos 11 gręžinių, iš kurių tiekiamas aušinimo vanduo purkštuvų tvenkiniams, naudojamiems reaktoriams aušinti. Vandens srauto lygis išliko pastovus.

TATENA ekspertai kasdien primena, kad kariniai veiksmai vyksta fiziškai netoli nuo Zaporižios AE, nes yra girdimi garsūs sprogimai.

TATENA komandos nariai esantys Rivnės, Chmelnickio, Pietų Ukrainos ir Černobylio AE aikštelėse praneša, kad branduolinė sauga ir saugumas užtikrinami nepaisant iššūkių, susijusių su keliomis praėjusią savaitę įvykdytomis raketų atakomis prieš Ukrainą.

 

TATENA ekspertams Chmelnickio AE, sausio 6 ir 7 d., vėl teko kelis kartus slėptis. Praėjusį šeštadienį taip pat teko slėptis Rivnės ir Pietų Ukrainos AE komandoms. Černobylio AE komanda pranešė, kad visą praėjusią savaitę tolumoje girdėjo sprogimus.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.