Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduoliniuose objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) situacija išlieka sudėtinga Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą.

Zaporižios atominė elektrinė po diskusijų su TATENA ekspertais ėmėsi veiksmų, kad užtikrintų nepertraukiamą išorinį elektros energijos tiekimą tuo atveju, jei nutrūktų elektros tiekimas pagrindine išorine elektros linija, kaip jau ne kartą buvo nutikę karinės agresijos metu. ZAE darbuotojai atliko remonto darbus ir dabar veikia du iš trijų rezervinių elektros transformatorių, iš kurių vienas yra nuolat prijungtas prie visų šešių energijos blokų. Tai reiškia, kad nutrūkus išoriniam elektros tiekimui per 750 kV skirstyklą, automatiškai įsijungusi rezervinė 330 kV linija galės tiekti elektros energiją į elektrinę be uždelsimo, jei ji pati nebus pažeista.

 

TATENA ekspertai ir toliau vykdė apėjimus visoje ZAE aikštelėje, siekdami stebėti branduolinės saugos ir saugumo situaciją. Tačiau ekspertai vis dar negali patekti į visas aikštelės dalis ir pastarąsias dvi savaites jiems nebuvo leista patekti į 1, 2 ir 6 energijos blokų reaktorių pastatus. TATENA ir toliau prašo šios prieigos. Be to, tebėra ribojamas patekimas į kai kuriuos ZAE turbinų pastatus, taip pat ir į 3-iojo, 4-ojo ir 6-ojo energijos blokų pastatus, į kuriuos ir praėjusią savaitę buvo ribojamas patekimas. Taip pat TATENA ekspertai vis dar laukia gruodžio 19 d. suplanuotos prieigos patekti ant reaktorių pastatų stogų, prieiga nesuteikiama dėl susirūpinimo saugumu.

TATENA ekspertai Rivnės, Chmelnickio, Pietų Ukrainos AE ir Černobylio aikštelėje ir toliau praneša, kad šiuose objektuose yra užtikrinama branduolinė sauga ir saugumas, nepaisant praėjusią savaitę įvykdytų plataus masto raketų atakų prieš Ukrainą, dėl kurių TATENA ekspertai Chmelnickio AE buvo priversti tris kartus slėptis slėptuvėse. TATENA ekspertai Rivnės AE buvo informuoti, kad gruodžio 29 d. netoli elektrinės skrido sparnuotoji raketa, o jų kolegos Pietų Ukrainos AE – kad raketos ir bepiločiai praskrido regioną, kuriame yra elektrinė.

 

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

 

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

 

 

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.