Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Tarptautinis simpoziumas branduolinių medžiagų kontrolės klausimais

Vilniuje gegužės 26 d. prasideda 31-asis tarptautinės Europos garantijų tyrimo ir vystymo asociacijos (ESARDA) simpoziumas „Garantijos ir branduolinių medžiagų valdymas“.

Tarptautiniame atvirame visuomenei simpoziume, branduolinės saugos specialistai iš įvairių pasaulio šalių pristatys daugiau kaip 100 pranešimų, analizuojančių administracinius, techninius, teisinius ir kitus branduolinių medžiagų kontrolės ir garantijų taikymo aspektus. Renginio dalyviai keisis informacija ir patirtimi apie naujausias branduolinių medžiagų kontrolės vystymo problemas bei jų įtaką branduolinio ginklo neplatinimo garantijų sistemą taikančiai tarptautinei bendruomenei.

 

 

ESARDA simpoziumo organizatorių kvietimu renginyje dalyvaus Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinio direktoriaus pavaduotojas garantijoms Olli Heinonen (Olis Heinonenas), Europos Komisijos Transporto ir energetikos generalinio direktorato generalinio direktoriaus pavaduotojas Dominique Ristori (Dominik Ristori), Europos Komisijos Jungtinių tyrimų centro generalinis direktorius Roland Schenkel (Roland Šenkel). Renginio atidarymo sesijoje dalyvius pasveikins energetikos viceministras Romas Švedas ir Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos viršininkas Gytis Maksimovas.

 

 

Lietuva yra aktyvi tarptautinės bendruomenės narė, kuri naudoja ir planuoja naudoti branduolinę energiją ateityje savo reikmėms. Šalies institucijų, branduolinės saugos specialistų, įmonių, eksploatuojančių organizacijų, mokslininkų ir ekspertų dalyvavimas šiame simpoziume yra svarbus, siekiant prisidėti prie visuotinio tikslo, kad Lietuvoje ir visame pasaulyje branduolinė energija būtų naudojama tik taikiems tikslams.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) yra branduolinės energetikos objektų saugos reguliavimo ir priežiūros institucija, kuri šios asociacijos nare tapo 2005 m.

 

 

Gegužės 26-28 d. simpoziumas vyks ‘’Reval Hotel Lietuva’’ Konstitucijos pr. 20. Detalesnė renginio Vilniuje programa http://esarda2.jrc.it/events/esarda_meetings/Vilnius-2009/index.html.

 

Apie ESARDA:

ESARDA (The European Safeguards Research and Development Association) yra 1969 m. įsikūrusi Europos garantijų tyrimo ir vystymo asociacija, vienijanti 23 narius: nacionalinius branduolinės energetikos reguliatorius, įmones, eksploatuojančias branduolinės energetikos objektus, mokslo bei tyrimo centrus bei universitetus, dirbančius branduolinės energetikos srityje. Jos tikslas - skatinti organizacijas tarpusavyje keistis informacija, susijusia su branduolinių medžiagų kontrole, bei patirtimi, taikant naujausias garantijų technologijas. Ši sritis yra viena iš pagrindinių branduolinio ginklo neplatinimo režimo dalių.

Daugiau informacijos apie ESARDA internete adresu esarda2.jrc.it

 

 

 

Apie garantijas:

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ir Europos Komisijos (EK) garantijos

TATENA ir EK garantijos - tai priemonės, kurios leidžia tarptautinėms organizacijoms tikrinti ar šalis vykdo savo tarptautinius įsipareigojimus nenaudoti branduolinių technologijų ir branduolinių medžiagų ginklo kūrimui. Daugiau nei 300 TATENA ir beveik 200 Europos Komisijos inspektorių yra įgalioti atlikti inspekcijas Lietuvoje ir įsitikinti, kad branduolinės medžiagos yra naudojamos nepažeidžiant deklaruotų tikslų ir kad prisiimti branduolinių medžiagų ir branduolinių energetikos objektų naudojimo atžvilgiu tarptautiniai įsipareigojimai yra įgyvendinami.