Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduoliniuose objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) situacija išlieka sudėtinga Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą.

TATENA ekspertai toliau reguliariai vykdo apėjimus įvairiuose elektrinės objektuose. Pirmą kartą galėjo vienu metu apžiūrėti visas šešias pagrindines energijos blokų valdymo patalpas ir surinkti daugiau informacijos apie ten esantį personalą ir apie kiekvieno bloko būklę.

Ukrainos Zaporižės atominės elektrinės (ZAE) 6-asis energijos blokas buvo laikinai netekęs elektros energijos tiekimo, buvo pajungtas avarinis dyzelinis generatorius, kuris tiekė elektros energiją aušinimui ir kitoms saugai svarbioms funkcijoms užtikrinti. Kitą dieną po elektros energijos tiekimo sutrikimo ZAE informavo TATENA ekspertus, kad buvo pradėtas planinis to paties bloko saugos sistemos dalies remontas.

TATENA ekspertų komanda šią savaitę pakviesta stebėti  avarinės parengties pratybas Zaporižios atominėje elektrinėje. Avarinės parengties pratybos taip pat stebėtos Rivnės atominėje elektrinėje ir Čiornobylio aikštelėje radioaktyviųjų skystų atliekų tvarkymo komplekse.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.